Türkiye Sanal Havacılık Forumu

IVAO Türkiye Bölümü => NOTAM => Genel Konular & Duyurular => Eğitim Departmanı => Topic started by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 20:56:33

Title: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 20:56:33
    Arkadaşlar bu konu altında Eğitim Departmanı görevlileri ve kaynakçasını belirten siz değerli arkadaşlarımız tarafından spot bilgiler şeklinde paylaşımlar yapılacaktır. Referans göstermeden üyelerimiz lütfen paylaşım yapmasın ki herkes en doğru bilgiye buradan ulaşabilsin. Çeşitli havacılık konuları hem teorik hem pratik anlamda kısa kısa bahsedilecek. Bilgi paylaştıkça değerlenir ve çoğalır. Sizlerinde bulduğunuz herhangi bir boşlukta elinize kahvenizi alıp okuyabileceği ve öğrendikçe zevk alacağını düşündüğümüz bu bölümde keyifli dakikalar dileriz.

NOT: Forumda oluşan teknik bir arıza nedeniyle tekrardan açılmıştır.

Eğitim Departmanı adına,

Serhat AKTAN (TR-TA4)
tr-ta4@ivao.aero
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 20:58:42
    Dostlar eskiden de açılmış bir konu olduğu için şimdi atılmış mesajları sizlerle teker teker paylaşmak istiyorum. İlki uçuş planında bulunan bazı kısaltmalar ve onların tanımlarıyla ilgili;

Ucus planının 16.kısmındaki Total EET nedir ve nasıl hesaplanmalıdır?

Ingilizce olarak açılımı Estimated Elapsed Time(EET) olarak geçmektedir.Türkçe meali ise Toplam Tahmini uçuş süresidir.
Görerek ucus kurallarına (VFR) ve Aletli ucus kurallarına (IFR) göre bu süre değişkenlik göstermektedir.

-VFR Uçuş kuralları için pistten teker kestikten sonra tahmini olarak meydanın üzerine varacağınız süre hesaplanarak yazılmalıdır.

-IFR Uçuş kuralları için pistten teker kestikten sonra tahmini olarak ilk yaklaşma fix'ine varacağınız süre hesaplanarak yazılmalıdır.

Buraya yazılan süre saat ve dakika cinsinden olmalıdır. İlk iki rakam saat kalan 2 rakam ise dakikadır.


Pist seçimi neye göre belirlenmelidir?

Öncelikle pist numaralarının neye göre verildiğini kısaca anlatayım.Pist numaraları pistin yapılış yönüne(course) göre verilmektedir.Yani 19 numarali bir pistin yönü 186 derece ile 195 derece arasındadır. Bu 3 basamaklı yön derecesinin 1 ler basamağı atılarak yazılır. 196 ile 205 derece arasında olan bir piste ise 20 pisti adı verilmektedir.

Peki biz bu değerlere göre pisti nasıl seçeceğiz?

Bildiğiniz üzere uçaklar rüzgara karşı havalanıp rüzgara karşı iniş yapmaktadır.Bu nedenle pist seçimleri yapılırken temel esas rüzgar olmalıdır. Rüzgarın yönü tespit edilir ve rüzgar hangi yönden esiyorsa pistin yönü de esas alınarak pist seçimi yapılmalıdır.

Örneğin; İstanbul Atatürk Havalimanını ele alalım. Rüzgarımız 190 dereceden essin. 190 değeri hangi pistlerin yönüne daha yakın önce onu tespit edelim. 17,35,05,23 pistleri bulunmakta olan havalimanımızda 190 derecelik rüzgar 17 ve 23 pistlerinin yönlerine en yakındır.Yukarı da 17 pisti için yön dereceleri 166-175 derece arasında bir değer olduğunu öğrendik. 23 ise 226-235 derece arasında olduğunu öğrendik. Yani biz bu yakın değerlere göre pist seçimimizi 17 ve 23 olarak belirlemeliyiz.

Dipnot: FlightRdar24 gibi sitelerden gerçek uçuşlar için pist seçimlerine bakılmamalıdır.( herkesin bu radarı takip edemeyebileceğini düşünmemiz gerekir). Gerçekte 7/24 ATC hizmeti verilmektedir.Fakat IVAO da bu mümkün olmayabilir. Kontrolsüz havasahasında uçuyorsanız,lütfen diğer pilotları da düşünerek bu yazdıklarıma göre pist seçimini yapalım.

Transition Altitude- Transition Level - Transition Layer kavramları nedir?

Transition altitude : Yerel basınçtan standart basınca geçiş irtifasıdır. Her meydanın chartları içinde bu TA değeri mevcuttur.Eğer transition altitude  altında uçuyorsanız irtifa raporlamalarınız  şöyle olacaktır ; 4500 ft. - altitude 3000ft. 9000 ft. gibi değerlerle raporlanmalıdır.

Transition Level : Standart basınçtan yerel basınca geçiş seviyesidir. Bu değer QNH değeri ve TA arasındaki bir ilişkiye bağlı olarak hesaplanmaktadır. http://www.ivaotr.org/ sitesinden Apom-Tr adlı klasörü indirirseniz orada bu değerlere ilişkin bir tablo mevcuttur. Tablo en altta mevcuttur. Eğer transition level üzerinde uçuyorsanız raporlamalarınız Flight Level ( FL ) olmalıdır. 15000ft=FL150 - 8000ft. = FL080

Transition Layer : Transition Altitude ile Transition Level arasında kalan katmana verilen isimdir.

(http://i.hizliresim.com/zgoQDY.jpg)
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 20:59:23
ATIS Nedir?

 Automatic Terminal Information Service demektir. Türkçe meali Otomatik Terminal Bilgi Hizmeti'dir.Bu ATIS bilgisi sayesinde o meydan ile ilgili verilen bilgilere ulaşırsınız. ATC lerin doldurmakla zorunlu olduğu bu bölüm gerçekte bir frekans yayınıyla verilmektedir. IVAO'da sadece online bir ATC varsa ATIS'e ulaşmamız mümkün olur. Bunun dışında ".atis LTBA_APP" gibi bir komutla da alınabilir ya da ivap in text yerine online ATC callsign ını yazarak yani " LTBA_APP " yazıp ivapin özelliklerinden birisi olan REQ ATIS tuşuna basarsanız yine bu bilgiye ulaşırsınız. Eğer siz "LTBA" yazıp REQ ATIS tuşuna basarsanız size ATIS bilgisini vermeyecektir. Online olan o ATC'nin Callsign ı ile beraber yazmanız gerekmektedir.

ATIS Nasıl Doldurulur?

(http://i.hizliresim.com/9Ry0N3.jpg)

ZONE 1: Görev vermekte olduğunuz Havalimanı ismi ve Pozisyonunuz'u kısaltmadan yazmalısınız.< Menderes Ground >
ZONE 2: Otomatik olarak gelen TS2 server bilgileri.
ZONE 3: Otamatik olarak gelen bulunduğunuz Havalimanı ICAO  kodudur. Size Metar bilgisi sağlar.
ZONE 4: Kalkışlar için belirlediğiniz pist adı.
ZONE 4: İnişler için belirlediğiniz pist adı.
ZONE 5: Transition Level değeri. ( Apom-Tr tablosunda hesaplaması mevcuttur)
ZONE 6: Transition Altitude değeri ( chartlarda mevcuttur )
ZONE 7: Ek bilgi vermek istediğiniz zaman bu bilgiyi yazacağınız bölüm.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:00:58
Semi Circular Rules ( Yarım daire kuralı ) nedir?

Düz uçuş esnasında çarpışmaları ve tehlike arz edebilecek durumları engellemek için uçuş başlarına göre dikey bir ayrım yapılmıştır.

IFR -> *0 - 179 uçuş başında uçacaksanız uçuş seviyeniz veya irtifanız Tek binliklerden  olmalıdır (3000,5000,FL150,FL310)
IFR- > *180-359 uçuş başında ucacaksanız uçuş seviyeniz veya irtifanız Çift binliklerden olmalıdır (4000,8000,FL240 FL300)

VFR -> *0 - 179 uçuş başında uçacaksanız uçuş seviyeniz veya irtifanız Tek binlik+500ft. olmalıdır (3500,5500,FL115,FL085)
VFR -> *180-359 uçuş başında ucacaksanız uçuş seviyeniz veya irtifanız Çift binlik+500ft. olmalıdır (4500,8500,FL125 FL145)

Böylece tehlikeli bir karşılaşma durumunda uçaklar arasında en az 500 feetlik dikey ayrım sağlanmış olur.

Yani bulunduğunuz konumdan doğu istikametine doğru uçacaksanız Tek binlik, batı istikametine uçacaksanız Çift binlik olmalıdır.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:01:06
Y/Z Uçuş Tipleri - IFR / VFR Plan Geçişleri

Y uçuş kuralı; bir uçuşun IFR başlayıp VFR tamamlanacagini belirtir. Ornek bir ucus planı şu şekilde olabilir LTBA-LTBJ:

BIG G80 BERGO VFR DCT

Bu plan uçuşun LTBA'da IFR başlayarak bergo noktasına kadar IFR devam edecegini sonrasında ise VFR şartlarda direk LTBJ olarak icre edilecegini anlatmaktadır.

Ornek ATC - Pilot Konuşması Şu şekilde olacaktır :

ATC: “After BERGO, Report VMC to cancel IFR”
Pilot: “At BERGO, under VMC conditions”
ATC: "IFR cancelled 10:00 UTC, continue descent/navigation under visual flight rules"



Z uçuş kuralı; bir uçuşun VFR başlayıp IFR tamamlanacagini belirtir. Ornek bir ucus planı şu şekilde olabilir LTBA-LTBJ:

IMR DCT BERGO/N0280F260 IFR G80 BIG

Burada uçuşun VFR olarak başlayıp IMR üzerinden direk BERGO olarak devam edilecegi ve BERGO noktasından itibaren IFR plana geçilerek 280 KT hız ve Seviye FL260 olarak devam edilecegini ( N0280F260 ,N0280 280 kt hız , F260 ucus seviyesi 260 ) belirtmektedir.

Ornek ATC - Pilot Konuşması Şu şekilde olacaktır :

Pilot: “At IMR, request IFR at BERGO
ATC: “Report BERGO, climb FL260”
Pilot: “Over BERGO”
ATC: "IFR activated at 10:00 UTC, route BIG"
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:01:43
Metar Nedir?
Meteorological Terminal Air Report

METAR kod formu, aeronatik amaçlar için belirlenen rutin hava raporudur. METAR bilgileri, uçuş öncesinde veya uçuş esnasında dikkate alınıp değerlendirilebilen milli ve milletlerarası rasat data base’lerini besler. Pilot böylece kalkış, varış ve yedek havaalanlarındaki meteorolojik şartlardan haberdar olur.

METAR, havacılık amaçlı rutin hava raporunun kod ismidir. METAR kod ismi, ayrı ayrı hazırlanan her raporun başlangıcında bulunur ve bunu takiben gözlemi yapan istasyonun indikatörü ve gözlem zamanı belirtilir.

LTFJ 131850Z 05005KT 9999 FEW016 BKN025 05/03 Q1022 NOSIG  (Klasik metar örneği)


-ICAO yer belirticidir.
-Gözlem zamanının tarihi (Ayın günü iki haneli olarak verilir)/UTC (Universal Time Coordinated) olarak gözlem zamanının saat ve dakikasını belirtir.
-Rüzgar Yönü / Rüzgar Hızı /Rapor edilen rüzgar hızı için kullanılan birim (Knot)
-Yatay görüş mesafesi  
-Bulut Kapalılık Miktarı ve Yüksekliği
-Hava Sıcaklığı Grubu / -İşba Sıcaklığı Grubu
-Basınç Grubu Göstericisi ve Altimetrik Basınç Değeri (hPa)
-NOSIG Yakın gelecekte beklenen değişiklik yok (no significant change)
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:02:19
CAVOK - NSC - NSW  terimleri ne anlama gelir ?

CAVOK : Ceiling And Visibility Okey /
         
               a. Hakim görüş 10 km veya daha fazla
               b. Rapor edilmiş bir minimum görüş yok
               c. 5000 ft altında veya Minumum Sektör irtifası (MSA) altında (hangisi daha yüksekse) hiç bulut yok
               d. Hiç TCU (kule yapan kümülüs) veya CB (kümülonimbüs) bulutu yok
               e. Meydanda veya civarında önemli (SIG) bir hava fenomeni yok

NSC   : No Significant Cloud
   
               Eğer önemli sayılabilecek bir bulut yer almıyorsa metarda bu ibareyi görürsünüz

NSW  : No Significant Weather               

               Önemli bir hava hadisi olmadığı zamanlarda metarda bu ibareyi görürsünüz.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:04:44
Metarda karşınıza çıkabilecek bazı terimler.

(http://i.hizliresim.com/rg6dl7.jpg) (http://hizliresim.com/rg6dl7)
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:05:15
Aktif bir ATC olup olmadığını nasıl anlarız ?


1-Ivap üzerinden bir komut yardımıyla;

          Ivap üzerinden " .atc " komutunu yazarak etrafınızda bulunan online Atc listesini görebilirsiniz. Bu listede aktif Atc Callsign ' ı ve frekansını görebilirsiniz. Aşağıdaki resimde bir örneği mevcuttur.


(http://i.hizliresim.com/dnv6qQ.jpg) (http://hizliresim.com/dnv6qQ)


2-Belli başlı yardımcı programlar ve Ivao'nun belirlemiş olduğu resmi bir internet sitesi yardımıyla;



        "   http://webeye.ivao.aero/  " sitesi üzerinden aktif atc olup olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz.Aynı zamanda Trafiklerin ve Atc'nin verdiği bilgileri bu internet sitesi sayesinde görebilirsiniz.



(http://i.hizliresim.com/8laGbV.jpg) (http://hizliresim.com/8laGbV)
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:05:53
Q- Kodları nelerdir ?

QDM      : Bir uçaktan istasyona olan uçuş başıdır

QDR      : Bir istasyondan uçağa olan Radyaldir

QFE       : Herhangi bir noktada ölçülen basınç değeridir. Yerdeki bir hava taşıtının altimetresine o meydanın QFE değeri girildiğinde altimetre yaklaşık olarak sıfır yükseklik değerini verir. QFE değeri meydan irtifasını hassas olarak verdiğinden özellikle iniş ve kalkış esnasında kullanılır. Ancak meydandan uzaklaşıldığında yerdeki engellerin yüksekliği meydandan farklı olacağı için QFE değeri ile uçmak emniyetli değildir.

QGH     : Çok yüksek frekanslı (VHF) yön bulma istasyonuna (VDF) direkt olarak yaklaşmak için kullanılır.

QNE      :  Standart Altimetre basıncı olan 1013.25 hPa set edilince okunan değerdir.

QNH      : Deniz seviyesine göre ölçülen hava basıncıdır.

QTE      :  İstasyondan olan gerçek radyaldir.

QUJ      : İstasyona olan gerçek dadyaldir.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:06:31
Uçak Işıklarının Kullanım Prosedürleri Nelerdir?

NAV (Navigator) Lights:
Işığın rengine göre uçağın hangi yöne gittiğini görmek amacıyla kullanılan ışıklardır.Pilot uçağa ilk girdiği an bu ışıkları açıp park ettikten sonra da en son kapatılacak ışıklardır.

Uçağın sağ kanadının ön köşesindeki sabit yanan yeşil ışık
Uçağın sol kanadının ön köşesindeki sabit yanan kırmızı ışık

BEACON-BCN:

Motor çalıştırmanın hemen öncesinde yakılan ışıklardır.Uçağın motorlarının çalıştırmaya hazır olduğunu gösteren ışıklardır. Aynı zamanda motorların çalışır durumda olduğunun göstergesidir.Bu ışıklar açıldığında Yer ekibine bölgenin güvenli olmadığı bilgisini verir. Motorlar kapatılıncaya kadar da açık kalması gerekir.
Uçak gövdesinin üstünde ve altında olmak üzere sürekli yanıp sönen ışıklardır.

TAXI LIGHTS

Geri itme sonrasında taxiye başlarken açılır, pist başına kadar açık kalmalıdır.Bağlı olduğu havayollarının tüzüğüne göre kalkış esnasında da Landing lights ile açık kalabilir. Eğer Taxi esnasında herhangi bir sebepten dolayı uçağınız durur konumda ise Taxi ışıkları kapatılmalıdır.
Bazı uçaklarda ise ek olarak " Runway Turn Lights" vardır.Genellikle Gece açılan Uçağın dönüş yönüne göre Sağı solu daha aydınlık göstermek amacıyla açılan ışıklardır.Taxi ışıkları ile aynı anda açılıp kapanır.

STROBE LIGHTS

Uçağın piste girmesi ile açılan ışıklardır.Pisti terkedince kapatılmalıdır. Diğer trafiklere uçağın var olduğunu göstermek amacıyla açılır.
Kanat uçlarındaki NAV ışıklarının yanında ve uçağın tam arkasındaki kuyruk alt bölümünde bulunur. Her uçak modeline göre yanıp sönme frekansları farklıdır. Beyaz renklidir.

LANDING LIGHTS :

Uçağın önündeki pisti güçlü bir şekilde aydıtlatır. Kalkış izni verildiği an açılır ve 10000 feet yüksekliğine tırmanınca kapatılır.
Alçalış esnasında ise 10000 feet altına inince açılır pisti terkedesiye kadar açık tutulur.

TAIL LIGHTS (LOGO LIGHTS)

Her uçakta bulunmayabilir.Kuyruk logosunu aydınlatacak sekilde konumlandırılmışlardır.

WINGS LIGHTS

Genelde kışın kanat yüzeylerinde ve Motor önlerindeki buzlanmaları görmek amacı ile yakılan ışıklardır.
Uçak iniş ve kalkışlarından hemen önce açılır ve kapanır.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:07:01
BAZI "V" (HIZ) ÇEŞİTLERİ

V1: Kalkış karar hızıdır.Kritik motor arızasına dayanmaktadır.Bu hız öncesinde kalkışınızı iptal edebilirsiniz.Bu hıza ulaştığınız an kalkışınızı iptal edemezsiniz. Motorlarınız da sorun çıksa bile kalkmak zorundasınız.Bu hız uçağın ağırlığından,flaplerin ayarından,pist eğiminden ve rüzgardan etkilenmektedir.

V2 : Kalkış Emniyet hızıdır. Bu hız havaalanının mesafesinde ve belli bir yüksekliğinde sağlanmalıdır.Bu yükseklik A sınıfı uçaklar için 35 feet ,B sınıfı uçaklar için 50 feet olarak bilinir. Bu hız arızalı motorla bile tırmanmaya güvenli bir hızdır ve uçağa yüksek tırmanma açısı verir.

V3: Kalkış sonrası tüm motorlar çalışır durumdayken uçağın clean configuration(uçağın sürüklemeye neden olan tüm dış parçalarının en az sürükleme-en çok hız sağlayacak şekilde içeri çekilmesi, kapatılması durumu) durumuna geçip tırmanmaya devam etmesi için ulaşılan hızdır.

V4: Tüm motorlar çalışıyorken sabit ve istikrarlı olan tırmanma hızıdır.

VR: (rotate) Uçağın V1 hızında veya sonrasında burnunu yukarıya kaldırmaya başlamanız gereken hızdır. Uçak bu hızda yerden yükselmeye başlayacaktır.

Vfe:  Maksimum flap açma hızıdır.

Vle:  İniş takımları açık iken maximum hızdır.( VLO dan sonrası iniş takımlarına zarar verir)

Vlo: Maximum İniş takımı operasyon hızıdır.

Vne: Uçağın yapısal maximum hızıdır.Bu hız kesinlikle geçilmemelidir.Aksi taktirde uçağınıza hasar verecektir.Uçağınızın panel şeklinin değişmesine sebep olabilir. Uçak hız göstergelerinde Kırmızı çizgi ile belirtişmiştir.

Vno: Normal operasyonel hızdır.

Vso: İniş konfigürasyonunda stall olma hızıdır.

Vref: Referans alınan yaklaşma hızıdır. Vso ' nun en az 1.3 katı olmalıdır.

Vs: Stall uyarı hızıdır.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:07:30
Threshold Nedir ?




Pistlerin başında ve sonunda bulunan pistin başladığı noktayı ve bittiği noktayı gösteren çizgilerdir.
Aşağıdaki resimde gözüken pistin sağından soluna kadar uzanan çizgilerdir.
(http://i.hizliresim.com/aom9E2.jpg) (http://hizliresim.com/aom9E2)


Touchdown Zone Nedir?



Pist için en güvenli  teker koyma bölgesidir
.

(http://i.hizliresim.com/QRmDnk.jpg) (http://hizliresim.com/QRmDnk)



Aiming Point Nedir ?

İniş esnasında pilotlar için görsel bir hedef noktasıdır. Genellikle Kalın bir çizgiyle gösterilir.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:08:01
Havaalanlarında pist üzerindeki ışıklar nelerdir ? ne işe yarar ?

PAPI ışıkları : PAPI açılımı Precision Approach Path Indicator demektir. Piste yaklaşmakta olan uçağa, doğru süzülüp süzülmediğini öğrenmek, bilgi vermek için tasarlanmıştır. Pist başlangıcının yaklaşık 300 metre ilerisinde, piste dik olarak 4 adet lamba ile konumlanmıştır. 4 adet ışığın her birinin anlamı vardır.İdeal yaklaşma ışık bilgisi iki kırmızı iki beyazdır.

Approach Lights : Pist başından 900 metre geriden 30'ar metre ara ile konumlandırılan ışıklardır. Kötü hava şartlarında sis vb. hava olaylarında pistin daha çabuk farkedilmesi için bu ışıkların üstünde flaş ışıkları bulunur. Flasing ışıkları pist başından 300 - 900 metre arasında bulunur. Bu sistemde, dıştan içe doğru saniyede iki defa zincirleme olarak yanıp sönmektedir. Işığın rengi beyazdır.

Threshold Lights : Bu ışıklandırmanın amacı tamamen artık pistin başladığının göstergesidir. Işığın rengi yeşildir.

Touchdown Zone Lights : Teker koyma bölgesini göstermek için tasarlanmış, pist threshold'undan 900 metreye kadar uzanan aralarında 3'er metre bulunan gömülü tipte ışıklardır. Renkleri beyazdır.

Runway Edge Light : Pist boyunca, pistin sağ ve solunda 60 metre aralıklarla tesis edilmiştir. Ayrıca piste 3 metre uzaklıkta yapılmıştır. Belirli şartlar gerekmedikçe ışığın rengi beyazdır. Pist bitimine 600 metre kaldığında, sarı kenar ışıkları tesis edilmiştir.



Google görselden aldığım bir görüntü ile daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.


(http://i.hizliresim.com/lklE2X.png) (http://hizliresim.com/lklE2X)


Bu da Papi ışıklarının size ne mesaj vermek istediğinizi anlamanıza yarayan görsel

(http://i.hizliresim.com/RJMQy1.gif) (http://hizliresim.com/RJMQy1)
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:08:39
Uçağın nasıl uçtuğunu ve nasıl havalandığını anlatayım.

Öncelikle uçağa etki eden 4 kuvvetimiz var. Bunlar;

-Thrust ( İtme)
-Lift (Kaldırma)
-Gravity (yer çekimi)
-Drag (sürtünme)


Bu dört kuvvet Fiziğin temeli olup, bu kuvvetlerden 1 tanesinin bile uçağa etkisi olmadığı zaman uçuş güvenliği olmayabilirdi

(http://i.hizliresim.com/MEdMAk.gif) (http://hizliresim.com/MEdMAk)


Bu 4 kuvvet nasıl bir etki yapıyor onu anlatayım.

Öncelikle uçağımız yerde sabit duruyorken sadece Yer çekimi kuvveti etki etmektedir.
Daha sona uçağa gaz verdikçe İtme kuvveti ortaya çıkar. İtme kuvvetiyle beraber sürtünme kuvveti ortaya çıkar.
İtme kuvveti ne zaman sürtünme kuvvetini yenerse uçağınız hareket etmeye başlar.( Gazı ilk an verdiğinizde uçağınızın hareket etmemesinin sebebi sürtünme kuvvetini yenemediği içindir.)
Kaldırma kuvvetini Kanat yapısını anlattıktan sonra anlatacağım.

Gelelim Kanat yapısına.

Uçağın kanadının üst tarafı bombeli bir şekildedir. Alt yapısı üste nazaran düz bir şekildedir.

(http://i.hizliresim.com/BMLBlj.png) (http://hizliresim.com/BMLBlj)


Kanat yapısının böyle olması uçağa kaldırma kuvveti kazandırmakta. Peki Nasıl?
Hepiniz belki fizikten veya bir şekilde bir yerden Bernoulli ismini duymuşsunuzdur.
Bernoulli ilkelerine dayanarak uçağın kanat yapısı bu şekilde yapılmış.

Bernoulli ilkelerine dayanarak Uçağın kanadının önüne çarpan hava uçağın kanadının arkasına aynı anda ulaşmak zorunda.
Bu durumda kanadın üst tarafındaki bombeden dolayı havanın kanat üstünde kat edeceği yol alt tarafa göre daha fazla. Aynı anda ulaşması için hava daha hızlı geçmeli üst taraftan. Bu durumda Alta göre üstten daha hızlı geçen havanın kanada uyguladığı basınç daha azdır.

Bu basınç farkı uçağa bir kaldırma kuvveti yaratır.Kanadın alt tarafından geçen hava Üst tarafından geçen havaya göre kanada daha çok basınç uygular.

Ne zaman Uçağa etki eden kaldırma kuvveti , uçağın ağırlını yenerse (yer-çekimi) Uçak havalanabilir.
VR ( V Rotate ) denilen hız uçağın kaldırma kuvvetinin yer-çekimi kuvvetinden daha fazla olduğunun habercisidir.

Peki uçakların madem kaldırma kuvveti daha fazla oluyor o an neden yüksek hücum açılarıyla tırmanamıyorlar?
Çünkü uçak kanadının yapısı uçağın belli bir hücum açısından sonra havanın, kanatlara doğru şekilde girmediğinden Kaldırma kuvveti yaratamıyor. Kaldırma kuvvetinin aksine kanada çarpan hava Sürtünme kuvvetini önemli derecede arttırıyor. Bu durum belli süre sonra size Stall olarak geri döner.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: SERHAT AKTAN on May 15, 2016, 21:09:07
Bazi kisaltmalar ve aciklamalari:

A/P : Autopilot
ACP : Audio Control Panel ( ses kontrol paneli)
APU : Auxiliary Power Unit ( Yardimci guc unitesi)
ATIS : Automatic Terminal Information Service ( otomatik terminal bilgi servisi)
ATM: Air Traffic Manegement ( hava trafik yonetimi)
CCD:  Cursor control device ( gosterge kontrol cihazi)
CDU : Control display Unit (kontrol ekran unitesi)
DME : Distance Measuring Equipment( Mesafe olcme ekipmani )
EASA : European Aviation Safety Agency ( Avrupa havacilik guvenlik kurumu)
EFIS : Electronic Flight Instrument System( elektronik ucus aletleri sistemi)
ETOPS : Extenden Operations
FAA: Federal Aviations Administration (Federal Havacilik Idaresi)
F/D : Flight Director
FCOM : Flight Crew Operating Manual
FIR : Flight Information Region( ucus bilgileri bolgesi)
FL : Flight Level
FMS: Flight Management System ( ucus yonetim sistemi)
GPS: Global positioning system ( Konumlandirma sistemi)
GS : Glide slope
GS: Ground speed
HUD : Head Up display
HSD : Horizantal situation Display
ICAO : International Civil Aviation Organisation ( uluslararasi sivil havacilik orgutu)
ILS: Instrument Landing System ( aletli inis sistemi)
IRS : Inertial Reference system
LNAV: Lateral Navigation
LOC : Localizer
MCP : Mode control Panel
N1 : Low pressure rotor speed
N2 : high pressure rotor speed( GE ) / low pressure rotor speed ( Rolls-royce)
N3 : High pressure rotor speed
ND : Navigation Display
NOTAM : NOtice To AirMen
PBN : Performance Based Navigation ( navigasyon esasli performans)
PCU : Power control unit
PFD: Primary flight dipslay ( oncelikli ucus ekrani)
RAT : Ram Air Turbine
RNAV : Area Navigation
RTO : Rejected Take off
RVSM : Reduced Vertical Seperation minumum ( indirgenmis minumum dikey ayrim)
SID: standart instrument departure
STAR: standart terminal arrival route
SSR: Secondary surveillance Radar
TCAS : Traffic Alert and Collision Alert System
TO/GA : Takeoff and Go Around
UHF : Ultra highg frequency
UTC : Universal Time Coordinate
V/S : Vertical speed
VHF : Very High frequency
VMO : velocity maximum Operating speed
VNAV : Vertical Navigation
VSI : Vertical speed indicator
VSD : Vertical situation display
ZFW : Zero fuel Weight

Edit. düzeltme
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: ORÇUN YAKA on August 09, 2016, 16:26:17
CAT I Precision Approach ?

    -Görsel yardımcı araçlar, ILS veya MLS yardımıyla yapılan Aletli yaklaşma türlerinden biridir.
    -Karar irtifası 200 feet yükseklikten az olamaz ya da görüş 800 metreden az olamaz.
    -RVR ( Runway Visual Range ) 550 metreden az olamaz

CAT II Precision Approach ?

    -Görsel yardımcı araçlar, ILS veya MLS yardımıyla yapılan Aletli yaklaşma türlerinden biridir.
    -Karar irtifası 200 feet yükseklikten az 100 feet yükseklikten fazla
    -RVR 350 metreden az olamaz

CAT III Precision Approach ?

    -ILS veya MLS yardımıyla yapılan Aletli yaklaşma türlerinden biridir.
   
    CAT IIIA  => Karar irtifası 100 feet yükseklikten az veya yok.
                         RVR 200 metreden az olamaz

    CAT IIIB  => Karar irtifası 50 feet yükseklikten az veya yok.
                         RVR 200 metreden az olaabilir fakat 50 metreden az olamaz.

    CAT IIIC  => Karar irtifası veya RVR kısıtlaması olmayan operasyonlar için geçerlidir.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: ORÇUN YAKA on August 09, 2016, 16:36:29
AGL (Above Ground Level) ?

Uçak tarafından altındaki yeryüzeyinden ölçülen yüksekliktir.

AMSL ( Above Mean Sea Level) ?

Uçak tarafından ortalama deniz seviyesinden ölçülen yüksekliktir.

Transition Altitude ?

Uçağın yerel basınçtan standart basınca geçtiği irtifadir.

Transition Level ?

Uçağın 1013.25 hPa standart basınçtan yerel basınca geçtiği seviyedir.

Transition Layer ?

Transition Altitude ile Transition Level arasındaki dikey mesafedir.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: ORÇUN YAKA on August 09, 2016, 16:53:10
VMC (Visual Meteorological Conditions) ?

VFR uçuş için gerekli olan şartlardan birisi de budur. Aşağıdaki şartları sağlamayan meteorolojik durumlarda normal olan VFR uçuşa izin verilemez.

-> 3000 ft. yükseklikten daha fazla veya yeryüzünden 1000 ft. yükseklikte ;

          1. 1500 metre yatay, 1000 ft. dikeyde bulut bulunmayacak.
          2. 10000 ft. altında görüş mesafesi 5 kilometre daha az olamaz.
              10000 ft. üstünde görüş mesafesi 8 kilometreden daha az olamaz.


-> 3000 ft. yükseklikten daha az veya yeryüzünden 1000 ft. yükseklikte ;

            1. Yeryüzü ile uçak arasında hiçbir bulut olmayacak.
            2. Görüş mesafesi 5 kilometreden az olamaz.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: MEHMET DİNÇ on July 13, 2018, 11:07:36
. Wallop Komutu
Arkadaşlar Tr yada diger havasahalarında uçuşunuzu etkileyecek tarz da hareketler bulunan pilot yada hava trafik kontrolü ile bir sorun oldugunda yukarıdaki komutu kullanarak ivao supervisor larını çagırabilirsiniz. Kendileri en yakın zamanda sizlerle iletişime geçip sorun hakkında yardımcı olucaktır.
.wallop THY1940 ( karşıdaki kişinin callsingı ) using wrong runway ( Şikayet sebebi)
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: MEHMET DİNÇ on July 15, 2018, 15:46:59
MSA - Minumum Sector Altitude

MSA olarak adlandırılan Minimum Sektör İrtifası;
Bir sektörde yer alan VOR, NBD gibi aletlerin etrafındaki dağlık arazi yada yükseliklerin üstüne en az 300 m (= 1000ft) minimum  eklenerek oluşturulan güvenli irtifadır.

(http://i.hizliresim.com/qvbR9V.png)

Yukarıdaki Chartta Görüldüğü üzere İST ( İstanbul ) Vor'u baz alınmıştır. Anlamı Şudur. İstanbul Voruna  360 ile 270 Arası inbound Radyal ile katediş esnasında Vor üstüne gelmeden minumum düşebileceginiz irtifa 5000 feetdir. kısacası İst voruna ulaşmadan 5000 feet altına düşemeyiz.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: MEHMET DİNÇ on July 15, 2018, 15:59:04
MORA - Minimum off route altitudes

MORA olarak adlandırılan minimum rota irtifası, 2.000 feetlik arazi boşluğu sağlayan bir yüksekliktir. Kısacası Yaklaşma yada ayrılış prosedüründe ATC kontrolünde yada ATC olmayan bölümlerde, yaklaşma prosedüründen bağımsız herhangi bir uçuş başı yada bir radyal yakalamak istediğinizde, yani yaklaşma prosedürünün dışına çıkıldığında etraftaki dağlık veya engebeli arazinin üstüne 2.000 feetlik bir yükseklik konularak güvenli irtifada seyretmemizi sağlayan yükseklik çeşididir.

(http://i.hizliresim.com/DDP966.png)

yukarıdaki Chartta daire içerisine alınmış olan MORA yüksekliği Prosedür dışına çıkıldığında bize yükseklik olarak refarans sağlar. Örnek Olarak DEKEK  waypointinde yaklaşma prosedürüne başlanacakken , ATC uyarısı, hava olanakları nedeni ile sola dönülmesi gerektiği zaman Kırmızı yazı Şeklinde 104 yazıldığını görebilirsiniz. Bunun anlamı 10400 feet altına düşülmemesi gerekmektedir.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: MEHMET DİNÇ on July 15, 2018, 16:03:13
MHA - Minimum Holding Altitude


MHA adı verilen Minimum Holding İrtifası, bir holding modeli için öngörülen en düşük irtifadır.Seyir sinyalinin yayılmasını, iletişimi sağlar ve engel açıklığı gereksinimlerini karşılar.

(http://i.hizliresim.com/Z3ZJda.png)

Resimde de görüldüğü üzere Bu waypoint de hold ( bekleme ) yapılırken Minumum 2500 feet'de olmalıyız. Aşağısına düşülemez.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: MEHMET DİNÇ on July 15, 2018, 16:14:46
MEA - Minimum En-route Altitude


MEA adlı Minimum Rota İrtifası , İki Waypoint Arasındaki Havayolunun minmum geçiş irtifası anlamına gelmektedir.

(http://i.hizliresim.com/4zP8MA.png)

Diyelimki Rhodos havaalanında kalkıcağız. BANRO G80 xxx  Gibi bir rotamız mevcut. Chartta ki BANR3B ile SID uygulayıp daha sonra planlanan rotamıza oturacağız. Kalkışımızı yaptıktan Sonra Prosedürümüzü uygulayıp direk BANRO waypointe gidecez. sonrasında G80 Yolu ile Bir sonraki noktamıza gidecegiz. Resimde Daire İçerisindeki G80 yolunun altında 11000 feet yazmaktadır. İşte Bu MEA dır. Yani G80 Yolunu kullanmamız için minumum 11000 feet ve üzerinde seyir etmemiz gerekmektedir.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: MEHMET DİNÇ on July 16, 2018, 08:48:41
EKRAN GÖSTERGELERİ


(http://i.hizliresim.com/qvbWD3.jpg)
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: MEHMET DİNÇ on July 16, 2018, 20:19:08
MEYDAN TURU

Hava alanı etrafında hayali bir dikdörtgen düşünülerek yapılan turlu uçuştur. Kalkış yapacağımız pistin, pist course baz alınarak kalkış sonrası 90 derecelik dönüşlerle yapılan uçuştur.

Meydan Turu ;

Standart ( Soldan Dönüş ) Meydan Turu


(http://i.hizliresim.com/JDa8po.png)


Non-Standart ( Sağdan Dönüş ) Meydan Turu

(http://i.hizliresim.com/yqEJPy.png)


Meydan Turu Bacakları

1- Upwind ( Pist Dogrultusu ) :
Kalkış ve Tırmanma bacagıdır, Kalkış yapacagımız pistin, pist heading yada course baz alınarak kalkıştan sonra güvenli irtifaya tırmanana yada ATC'den talimat gelene kadar devam  etmemiz gereken bacaktır.
Örnek olarak LTBA 35R ( pist Course 354 )
35R kalkıştan Sonra Güvenli irtifaya yada ATC'den talimat gelene kadar pist course'u olan 354 Uçuş başında tırmanmalıyız.

(http://i.hizliresim.com/Y6D8l6.png)

2- Crosswind ( Rüzgar Yan Bacak ) ; :

Upwind ( Pist Dogrultusu) bacağından sonra 90 derecelik açıyla sağ yada sola dönüp tırmanmaya devam ettigimiz, meydan turunun 2. bacagıdır.
Örnek olarak : az Önce upwind'de 354 Uçuş başı ile seyrettigimizde sola dogru dönüş yaptıgımızda 90 derecelik dönüş yaptığmız için uçuş başımızı 90 derece azaltırız. ( 354-90 : 264 ) Yani Rüzgar yan bacaga geldigimizde uçuş başımız 264 olmak zorundadır.

(http://i.hizliresim.com/mo3g10.png)

3- Downwind ( Rüzgar Altı) :
Meydan Turunun 3. Bacagıdır. Rüzgar yan bacaktan sonra sola dönüşle kalkış yaptığımız pistimizin tersi yönünde seyrettigimiz bacaktır. Bu bacakta genellikle Düz irtifada olunur.
Örnek olarak : Hatırlarsanız Bir önceki bacagımızda uçuş başımız 264 dü. Şimdi 3 bacaga dönerken bir 90 derece daha sola dogru dönecegimiz için (264-90= 174) Yani downwinde döndügümüzde uçuş başımız 174 olacaktır.

(http://i.hizliresim.com/lZdP1r.png)

4- Base Leg ( Esas Bacak ) :
4. Bacagımızdır. Bu bacak final dönüşü yani kalkış yaptıgımız piste tekrar inmemiz için dönecegimiz son bacaktır. Bu bacakta genellikle alçalma evresi başlar.  Hatırlarsanız Bir önceki bacağımızda yani rüzgaraltı bacagında uçuş başımız 174 dü. Şimdi 4 bacaga dönerken bir 90 derece daha sola dogru dönecegimiz için (174-90= 084) Yani esas bacağımıza döndügümüzde uçuş başımız 084 olacaktır.

(http://i.hizliresim.com/OD080n.png)

4. Final Leg ( Final Bacagı ):

Pisti Karşılayacağımız bacaktır. Bu bacakta ayrıca ATC bize niyetimizi sormaktadır. Yani meydan turuna devam mı edecegiz ? yoksa full stop landing mi yapacagız ? buna da karar vermemiz gerekmektedir. Ayrıca Pisti karşımıza aldıgımızda runway insight ( pist görüşü mevzut ) uyarısınıda yapmalıyız. Hatırlarsanız Bir önceki bacağımızda yani esas bacakta uçuş başımız 084 dü. Şimdi 5 bacaga dönerken bir 90 derece daha sola dogru dönecegimiz için (084-90= 354) Yani esas bacağımıza döndügümüzde uçuş başımız 354 olacaktır.

(http://i.hizliresim.com/Z3ZjOo.png)

Son olarak

Yukarıda verdiğim değerler tamamen örnekleme amaçlıdır. Bilmeyen arkadaşlara yardımcı olabilmek için. Meydan Turu tamamen görerek şartlarda ve oto pilotsuz yapılmalıdır. Meydan Turu aynı zamanda hep pilotun uçak kabiliyetinin artması hemde Görerek Uçuş nasıl yapılır prosedürleri ögrenmesi içindir.





Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: OZGUR KIRAZ on July 16, 2018, 20:32:13
Teşekkürler Mehmet hocam. PP sınavına girecekler için son derece güzel bir anlatım olmuş.

SM-G950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: MEHMET DİNÇ on July 17, 2018, 22:12:31
Yaklaşmalarda Uçak Kategorileri

Çoğumuz aşağıdaki resimde kırmızı daire içine alınmış CAT A&B ve CAT C&D yi merak etmişizdir. Gördüğümüz üzere bu vor dme yaklaşmasında ADA Vor dan sonra CAT A & B : 217 ,  CAT C & D : 204 Radyalde prosedürlere başlamıştır. Peki Bu kategoriler nedir ? neye göre ayrılır.

(http://i.hizliresim.com/8zMpPd.png)

Uçaklar, Son yaklaşma hızlarına göre kategorilere ayrılır.

(http://i.hizliresim.com/b6rND0.png)

Yukarıda ki resimde de görüldüğü üzere ;

KATEGORİ A:  Yaklaşma Hızı, Indicated Airspeed ( Gösterge Hızı ) 91 Knot dan küçük ise kategori A'dır. ( Örnegin C172 )

KATEGORİ B:  Yaklaşma Hızı, Indicated Airspeed ( Gösterge Hızı ) 91 Knot ile 121 Knot arasında ise kategori B'dır. ( Örnegin Baron 58 )

KATEGORİ C:  Yaklaşma Hızı, Indicated Airspeed ( Gösterge Hızı ) 121 Knot ile 141 Knot arasında ise kategori C'dır. ( Örnegin Boeing 738, A320, A321 )

KATEGORİ D:  Yaklaşma Hızı, Indicated Airspeed ( Gösterge Hızı ) 141 Knot ile 161 Knot arasında ise kategori D'dır. ( Örnegin Boeing 777, A340 )

A380  Super Kategorisindedir.

Tekrar Chart Konusuna Gelirsek. Eğer Boeing 738, Airbus 320 tipi bir uçakla chart'daki prosedürümüzü uygulayacaksak. Vor sonrası  204 Radyal ile Prosedüre Başlamak zorundayız.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: MEHMET DİNÇ on July 18, 2018, 00:15:28
Arkadaşlar Merak Ettiğiniz, dökümanda bulamadığınız ve ya okuyup anlamadığınız bu başlıktaki gibi konular olursa bana
tr-ta4@ivao.aero adresine yazabilirsiniz. Cevapları yine burda paylaşacagım
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: MEHMET DİNÇ on July 21, 2018, 12:15:06
KALKIŞ VE İNİŞ PİST SEÇİMİ

Kalkacağımız ve ineceğimiz pisti seçerken bizim için ( aksi prosedür belirtilmedigi sürece) en önemli faktör rüzgar'dır. İniş ve kalkış yaparken her zaman pistin karşı yönünden rüzgar esmelidir. Parantez içerisinde yazdığım aksi prosedür olarak örnegin, LTFG ( Gazipaşa ) havaalanına inişler 08 olmasına ragmen, daglık arazi ve kısa pist faktörlerinden dolayı kalkışlar sadece 26 pistinden yapılmaktadır.
Konumuza dönecek olursak iniş kalkış yaparken rüzgar her zaman önümüzde, sag yada soldan ( Crosswind ) alacak şekilde olmalıdır. Tabiki iniş yada kalkışlarda 8 knot'a kadar arka rüzgarı alabiliriz fakat arka rüzgarı almamız uçagın aerodinamik yapısını degiştirebilecegi için her zaman risklidir. ATC kontrolünde yada ATC olmayan yerlerde her zaman güvenli iniş için yukarıdaki EN önemli Faktör olan rüzgar faktörüne uyulmalıdır.

(http://i.hizliresim.com/j6WZQG.png)

Örnek olarak vermek gerekirse. Bildiğiniz üzere 360 Tane uçuş başımız vardır. İniş yapacagımız pistin Final Approach Coursunu baz alarak rüzgarın hangi yönden uçagımıza gelecegi ve buna göre rüzgarı arkadan yada önden alıp hangi piste iniş yapcagımızı belirleyebiliriz.

(http://i.hizliresim.com/WDQ5DL.png)

LTAF 210850Z 09005KT 9999 SCT035 32/22 Q1005 NOSIG

Yukarıda Ki Metara Göre Rüzgar 090 Yönünden 5 Kts olarak esmekte. Resimde de görebileceginiz üzere, Final approach Cours 50 olduguna göre pisti tam karşımıza aldığımızda rüzgar uçagımıza 40 derece sağdan ve önden vuracaktır.


(http://i.hizliresim.com/WDQ5DL.png)

LTAF 210850Z 24714KT 9999 SCT035 32/22 Q1005 NOSIG

Ama Metarımız böyle olsaydı. Rüzgarımızı 247 dereceden 14 knot olur. Resimde bunu kontrol edersek, Rüzgar uçagın arkasının 10 derece solundan 14 knot rüzgar alacak şekilde geliyor. Hem arkadan hemde 14 knot yani limitlerin dışında olduğu için 05 pistine iniş yapmamamız gerekmektedir. lkarşıda ki 23 pistine yaklaşma yapılmalıdır. İlk Başlarda biraz zor görünse de ilerliyen zamanlarda kafadan yapılabilecek bir hesaptır.

Unutmamak gerekirki. Pist seçimi yapılırken asla ve asla FLİGHT RADAR gibi 3. parti programlara bakılmamalıdır. O anki rüzgar değerine göre iniş pisti belirlenmelidir.
Title: Re: Faydalı Bilgiler
Post by: HUSEYIN OZDEMIR on September 04, 2018, 04:11:32
Point Merge System(Toplama Noktası Sistemi)

TNS, geliş trafik akışlarını kapalı döngü yörüngelerle toplama
noktasına yönlendirerek trafik sıralamasına olanak tanıyan bir
tekniktir. Bu teknik, yoğun hava trafiği altında Uçuş Yönetim
Sistemi (FMS-Flight Management System) tarafından sağlanan
yatay rehberliği kullanarak tasarlanmaktadır ve yapısal
özellikleri devamlı alçalmaya olanak tanımaktadır.

TNS, daha önceden tanımlanmış, toplama noktasına eşit
uzaklıkta olan ve yolun kısaltılması veya uzatılması için kullanılan
bacaklarla (sıralama bacakları) elde edilmiş özel Hassas
RNAV (P-RNAV-Precision RNAV) yol yapısına dayalıdır. Bu doğrultuda, RNAV STAR olarak da tanımlanabilir.

Hava trafiğinin sıralanması, geleneksel “direkt gönderme
(direct-to)” talimatıyla toplama noktasına direkt gönderme ile
sağlanmış olur. Açık döngü (open- loop) vektör sadece beklenmedik
durumlarda kullanılır.

TNS, yol safhasındaki uçağın seyir (cruise) seviyesini terk
ettiğinde başlar ve uçağın son yaklaşma fiksine (FAF-Final
Approach Fix) ulaşması veya meydan kontrol kulesine devredilmesiyle
son bulur.

(https://i.hizliresim.com/DD14Vo.png) (https://hizliresim.com/DD14Vo)

İstanbul Yeni Havalimanı'nın devreye girmesiyle beraber İstanbul Terminal Sahasında da kullanılmaya başlanacak olan bu sistemin yeni terminal sahasında nasıl uygulanacağını örnekleyen fotoğraflar aşağıdadır;

Toplama Noktası Sistemi kullanılarak hazırlanmış RNAV STAR:

(https://i.hizliresim.com/j6MVPL.png) (https://hizliresim.com/j6MVPL)

Toplama Noktasının ardından uygulanacak yaklaşmanın öncelikli fixine varışa kadar uygulanacak olan RNAV Transitiona bir örnek:

(https://i.hizliresim.com/2ad8m2.png) (https://hizliresim.com/2ad8m2)

Yeni sistemle ilgili yapılmış simülasyon çalışması:

http://ssd.dhmi.gov.tr/getBinaryFile.aspx?Type=3&dosyaID=1041

Kaynak: http://www1.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/c30889d8cbf14f6_ek.pdf?dergi=1320 (http://www1.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/c30889d8cbf14f6_ek.pdf?dergi=1320)