Türkiye Sanal Havacılık Forumu

Genel Konular => Güncel => Topic started by: ERHAN YALIM on May 27, 2015, 13:04:10

Title: İlk Yerli Uçaklar...
Post by: ERHAN YALIM on May 27, 2015, 13:04:10
Tanıtımı yapılan "İlk Yerli Uçaklarımız" vatana millete hayırlı olur umarım. Ülkenin vizyonu için güzel düşünceler; Doğru zamanda, doğru kararlar ve doğru mühendislikle sonuca ulaşır inşallah...

TRJ328

(http://kokpit.aero//image/data/dornier/trj5.jpg)


TRJ628

(http://kokpit.aero//image/data/dornier/trj4.jpg)

Kaynak:
http://kokpit.aero/2019-da-ucacak (http://kokpit.aero/2019-da-ucacak)

http://kokpit.aero/yerli-yolcu-ucagi-trj628 (http://kokpit.aero/yerli-yolcu-ucagi-trj628)
Title: Re: İlk Yerli Uçaklar...
Post by: AKIN BİLDİK on May 27, 2015, 14:28:14
+100
Title: Re: İlk Yerli Uçaklar...
Post by: FIRAT BİŞKİN on May 27, 2015, 14:44:14
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CvYhGqGF4us[/youtube]

Bu videodan sonra işin ne kadar saçma olduğunu görür gibiyim, yok efendim %100 Türk yapımı yok 14 yıllık üretim ve lisans aşamasının 6 yıl süreceği... Çapraz uçuş falan çok fazla uçtuk bu sefer ya. Bir gram inandırıcılığı yok bu işin. Sonumuz hayrola.
Title: Re: İlk Yerli Uçaklar...
Post by: AHMET MEHMETBEYOGLU on May 27, 2015, 15:57:28
Ümidi güzel ama video'yu izleyince biraz rahatsız oldum zira video'u izlerken "doğmamış çocuğa don biçmişler" atasözü aklıma geldi. Ayrıca bir taraftan biz yapacağız derken bir yandan modernize edeceğiz gibi ifadeler kullanmışlar. Tezat. Yapacaklarsa konuşmadan yapsalar daha iyi olur.
Title: Re: İlk Yerli Uçaklar...
Post by: MERT TUFAN VATANDOST on May 27, 2015, 16:07:48
neden 328 ve 628 acaba neden 330 630 degil mesela anlamları ne bilen var mı ?
Title: Re: İlk Yerli Uçaklar...
Post by: EMRE DIKER on May 27, 2015, 16:55:11
Bu linkteki sebepten http://en.wikipedia.org/wiki/Fairchild_Dornier_328JET sonuçta sertifikaları bulunan ve uçan bir uçak, diğer türlü sıfırdan 15 yılda ancak alırdı uçabilirlilik iznini...
Title: Re: İlk Yerli Uçaklar...
Post by: AKIN BİLDİK on May 27, 2015, 17:31:31
Bu linkteki sebepten http://en.wikipedia.org/wiki/Fairchild_Dornier_328JET sonuçta sertifikaları bulunan ve uçan bir uçak, diğer türlü sıfırdan 15 yılda ancak alırdı uçabilirlilik iznini...

demek ki video daki 14 yılın bir hikmeti varmış. Türk mühendisliğinin neler başardığı ortadadır. Yaptıkları projeleri görmemek olmaz. Herkes olumlu olumsuz fikrini tabi ki beyan edebilir ama Türk mühendisliğini 100 yıl önceki gibi olmaz, yapılamaz, gülünç gibi yakıştırmalarla küçümsemek yanlıştır. Türk mühendisliğinin, ATAK T129, Hürkuş, Anka vb... onlarca mühendislik çalışmalarında ki başarıları bu projenin en büyük teminatı olacaktır diye düşünüyorum. Devletimizin sonu Türk Mühendisliğinin karada denizde ve havada yapmış oldukları mühendislik projeleriyle dahada  iyi olacaktır.
Title: Re: İlk Yerli Uçaklar...
Post by: HAKAN GUVEN on May 27, 2015, 20:43:11
Bir noktaya katılıyorum, uçak hali hazırda 2002 yılından beri üretilmiyor olmasına karşın aynı THKnın batırdığı Filedmaster projesinde olduğu gibi, uçağın sertifikasyonunun hala geçerli olamsı ve tabi "HAZIR PROJE" olması hasebi ile seçilmiş. Daha doğrusu epeyce bir organizasyon yapılmış. Uçağın hakları SNC (sierra nevada corp) şirketinde ve oradan geleni üretim ortalığı anlaşması var. YErli demek çok gülünç olur bu projeye, yerli felan değil. Uçağın hangi parçaları Türkiye'de üretilecek o bile muamma çünkü Dornier'in parçaları 3 ayrı ülkede yanılmıyorsam 5 firmada üretilip Almanya'da toplanıyordu. TAI'nin sıfırdan yolcu uçağı gövde imalatı benim bildiğim kadarıyla hali hazırda yok. Yolcu uçağı gövdesi mal etmek T129, Hürkuş gövdesi üretmekten çok farklı şeyler.

Bu arada  T129 ve Hürkuş'un özgün tasarımlar olmadığını, A129 Mangusta'ki çoooooook eski bir helikopter olup Agusta'nın kimseye satamadığı bir helikopterin küllerinden yeniden doğduğu bir projedir. Hürkuş'un da Güney Kore KT6 (yanlış değildir umarım) uçağı olduğunu unutmayalım. T129'daki geliştirmeler kayda ve takdire değer lakin özgün bir proje değil. Geliştirilmiş yenilenmiş Phantom 2020 TErminatörlere "Türk savaş uçağı " demek gibi olur bu. Verilen emek ve teknolojik gelişim yadsınamaz ama burada uçak üretmekten ve tamamen yerli olmasından bir kastımız varsa , NUd38 gibi THK5 gibi TAMAMEN Türk mühendislerinin elinden çıkmış tasarımlardan bahsetmek zorundayız, devşirme, lisans altında üretim, ortaklık varolan modeli geliştirmeyi değil.

TRJ328'inde durumu bu. Uçağın tamamının Türkiye'de Türk mühendislerince üretilmesi takdir edilir ancak başkasının tasarımlarını "bizim" sanma huyundan artık vazgeçsek iyi olur. TAI'nin kapasitesini ciddi ortakılıklar ile kullanıp, doğrudan yeni tasarımların bir parçası yapmak bu ülkeye daha çok fayda sağlar. Kimseye satamayacağımız bir uçağı yapmaktansa, katma değeri yüksek bir TAI'nin örneğin Embraer ortaklığında Embraer ile ortak uçak geliştirmesini ve temelden özgün uçak modelini deneyim ortaklığı ile yapmasını şahsen yeğlerim.
Title: Re: İlk Yerli Uçaklar...
Post by: HAKAN GUVEN on May 27, 2015, 20:44:09
Ha bu arada TAI'nin tamamen kendi tasarımı olan HD19 projesi vardı. Keşke TAI'ye bu motivasyonla uçak üretimi yaptırsaydık.
Title: Re: İlk Yerli Uçaklar...
Post by: BURAK OZER on May 28, 2015, 14:06:34
Benim anladığım kadarıyla TRJ328, dornier 328'den modernizasyonla üretilecek, ama TRJ628'i biz tasarlayıp üreteceğiz. Bu sayede videodaki tezatlıklar da açıklanıyor, ilk tam yerli uçağın üretilmesi de...
Title: Re: İlk Yerli Uçaklar...
Post by: AHMET MEHMETBEYOGLU on May 29, 2015, 10:32:02
Valla Atatürk beni Türk Doktorlarına emanet ediniz dediği gibi memleketi Türk mühendislerine emanet edin gibi bir söz söyleseydi keşke.

Ben bir mühendisim, özel sektördeydim, diğer meslek erbaplarına kıyasla Türk Mühendisleri'ne verilen değer ve geçim ortadadır. Ustabaşından yeni yeni paçayı sıyırdık. Mühendis ne iş yapar sorusunu düne kadar yıllarca duyduk. Elektirik faturasını nasıl yatıracağını kaygı eden adam uçak yapabilir mi sizce? Türk'se yapar gerçi.

Burada hazır oynanmışı var sana ne gerek var!

Çok mühendis tıp yazmadığı için kafayı sonradan duvara vurmaktan travma geçirmiştir. Neticede ideallere rağmen aç kalan ve adam yerine konmayan mühendis sayısı çok bu memlekette.

Memleketimiz çok güzel destek ve değer verdi mühendislere bugüne kadar. Herkese teşekkür ederiz.