Türkiye Sanal Havacılık Forumu

LTBA'daki ATC'lerin iş yavaşlatma eylemi

Offline HAYRI LEVI

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 177513

    • Posts: 1735
Yaz döneminin başlamasıyla İstanbul Atatürk Havalimanı'nda (AHL) uçak yoğunluğu rötarlara neden olurken, havalimanındaki 'güvensiz iş yoğunluğu' ve 'tazminat kesintilerinden' şikâyetçi olan kule, saha ve yaklaşma kontrolörleri de iş yavaşlatma eylemine başladı.


Atatürk Havalimanı'ndaki yoğunluktan bunalan kontrolörler 'iş yavaşlatma' eylemi başlattı.

Habertürk Gazetesi'nden Ünsal Ereke'nin haberine göre; yaz döneminin başlamasıyla İstanbul Atatürk Havalimanı'nda (AHL) uçak yoğunluğu rötarlara neden olurken, havalimanındaki 'güvensiz iş yoğunluğu' ve 'tazminat kesintilerinden' şikâyetçi olan kule, saha ve yaklaşma kontrolörleri de iş yavaşlatma eylemine başladı. Meydanın, pist ve eleman olarak kapasitesinin üzerinde uçak trafiğine sahip olduğunu belirten kontrolörler, yoğunluk nedeniyle uzun zamandan bu yana uçuşları riske ettiklerini ifade ettiler.

Kontrolörler, "Biz güvenliği ön plana çıkartırsak, iş zaten kendiliğinden yavaşlamış oluyor" dedi. AHL'nin günlük olarak iniş kalkış yapan ve 1200'ü bulan uçak yoğunluğuna karşı pist ve eleman olarak uygun çalışma ortamının sağlanmasının mümkün olmadığını ifade eden Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yavuz Demirkol, "Daha fazla uçağı indirme konusunda meslektaşlarımızın üzerinde baskı oluşuyor. Sendika olarak uçuş emniyetini öne çıkartmak için iş yavaşlatma eylemine gitmeye karar verdik" diye konuştu. Alınan bilgilere göre BTS'nin dışında 8 sendika daha eyleme destek veriyor

DHMİ 'EYLEM YOK' DEDİ

DHMİ yetkilileri herhangi bir iş yavaşlatma eylemi olmadığını ifade ederken perşembe günü de AHL'de 2 saate varan gecikmeler yaşandı.

E-5 TRAFİĞİ GİBİ

Lodos olduğunda aynı anda iniş ve kalkışın yapılamadığı tek pistin kullanabildiği Atatürk Havalimanı'nda bu yüzden gecikmeler yaşanıyor. Kalkış için pistte hareket eden uçaklar uzun kuyruklar oluşturuyor.

İSTANBUL'DA YAZIN ÇALIŞMAK İSTEMİYORLAR

Uçak trafiğinin sürekli olarak artmasına rağmen çalışma şartlarının iyileştirilmediğini, eksik elemanla çalışma yapıldığını öne süren AHL'de görevli ismini vermek istemeyen bir kontrolör ise "Yoğunluk nedeniyle uzun zamandan bu yana uçuşları riske ediyoruz. Yaz gelince kara kara düşünüyoruz, artık kimse yazın İstanbul'da görev yapmak istemiyor. Biz de bu nedenle iş yavaşlatma eylemi kararı aldık. Her şeyi standartlara uygun şekilde yaptığımızda rötarlar kendiliğinden ortaya çıkıyor" diye konuştu.

ÇALIŞANLARA 21 AYDIR EKSİK ÖDEME YAPILIYOR

AHL'deki iş yavaşlatma eyleminin bir diğer nedeni ise Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) tarafından DHMİ'ye dağıtılması amaçlı verilen tazminatların çalışanlara 21 aydan bu yana eksik ödenmesi olarak gösteriliyor. Uluslararası havacılık kurallarına göre hava sahası kullanımından doğan bu tazminatların tamamının çalışanlara ödenmesi gerektiğini anlatan Türk Ulaşım Sendikası yetkilisi Gürol Toker, buna rağmen 21 aydan bu yana çalışmaların sürdüğünü belirtti.

'YOĞUNLUK KURALSIZLIK GETİRİYOR'

AHL'nin yanı sıra Sabiha Gökçen, Çorlu, Yenişehir ve Çanakkale havalimanlarına aynı anda yaklaşma yaptıklarını ifade eden kontrolör, "Bunu karşılayacak yeterli kontrolörümüz bulunmuyor. Trafik baskısı bizi kuralsız çalışmaya itiyor. Göz göre göre uçuş güvenliğini riske etmemizi istiyorlar" ifadelerini kullandı. (GAZETE HABERTÜRK)

 

Kaynak: "Turizmde Bugün" internet gazetesi (Boyut Yayın Grubu)
[FLASH WIDTH=551 HEIGHT=104]http://www.kthyva.net/banner/kyv027.swf[/FLASH]   



Offline ALP YENI

  • Captain
  • *
  • Herkes uçmayı sever ama siz abartın.

  • IVAO ID: 355715

    • Posts: 1450
allah sonumuzu hayır etsin.

IVAO Board of Governors
IVAO General Assembly Member
IVAO Public Relations Advisor
IVAO Turkey Webmaster

International Virtual Aviation Organisation
ASUS N552VW-i7 6700HQ-GeForce GTX960M-16GB-128GB


Offline BOGAC ERKAN

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 288100

    • Posts: 2783
İnsanca çalışma şartlarını herkes hak ediyor. Ne yazık ki, bu açıdan dünyanın uygar ülkelerine göre çok gerilerdeyiz. İnsan hayatının söz konusu olduğu böyle bir sektörde, çalışma koşullarında iyileştirme talebi her zaman için mantıklıdır ve bence toplumun her kesiminden destek görmelidir.



Offline SERCAN AZARKAN

  • Second Officer
  • *

  • IVAO ID: 257750

    • Posts: 401
Kesinlikle sonuna kadar destekliyorum. Iststatus üzerinden takip ederken bile kontrolörlerin üzerindeki baskı bariz şekilde hissediliyor. Yaptıkları iş çok zor ve dikkat gerektiren bir iş. Aldıkları her kuruşu ve hatta fazlasını hak ediyorlar. Maalesef ülkemizde bu tip durumlar, elim olayların ardından gündeme gelir. Bir hadise yaşanınca insanlar kontrolörü, pilotu suçlamayı bilir. Fakat ne şartlar altında çalıştıklarıyla ilgilenmez. Elim bir olay yaşanmadan bu sorunların çözümünün sağlanması dileğiyle umarım eylemlerinde başarılı olurlar. 
Sercan AZARKAN/ TC-SCA / THY625


Offline HAKAN GUVEN

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 102985

    • Posts: 1253
dışarında gördüklerimi söyleyeyim,çok uzun zamandır ziyaret etmediğim için son çalışma şartlarını bilmiyorum;
 

Fiziki şartlar; dünyanın en stressli işlerinden birisini yaptıkları için ortam konforu çok ama çok önemlidir. Ergonomik koltuk kullanımından, koltukların kumaş cinsi ve kalınlığı, ortamın havalandırması, klima sistemi, nem stabilizasyonu, aydınlığı, zemin malzemesi ve elektronik cihazların yarattığı elektrostatik etkinin minimize edilmesi, çalışanlar üzerindeki çevresel etkiler açısından çok önemli. Bunun yanı sıra, "shift-vardiya-dinlenme aralıkları"nda kontrolörlerin bulunacakları alanlarında aynı fiziki şartlara sahip olması, yemek, içmek, dinlenmek konusunda "cimri" davtanmadan her türlü ihtiyaçlarının karşılanması, "şekerleme" yapabilecekleri uyku odalarının techizi çok önemlidir. (çalışma stressinin ilk etkisi uyku isteğidir ve araştırmalara göre yoğun mesai arasında sadece 15 dakikalık bir uykunun vücudu ve zihni yenilediği belirlenmiştir )

 

Sosyal şartlar; tahminmce kontrolör sayısı en az 3 misli olmalı,çalışma saatleri dünya standartlarında göre düzenlenmeli, kontrolörlerin tüm özlük hakları öncelikli olarak verilip maaşlarıda arttırılmalı. Araştırmalara göre dünyanın en riskli ilk 5 mesleğinden birisi olan hava trafik kontrolörlüğü dahil, insan hayatı ile doğrudan bağlantılı ve direk risk taşıyan  bu ilk 5 meslekte, birinci kural çalışanın işinden başka birşey düşünmemesini sağlamak. Yani çalışanın zihni, kişisel özel problemleri dışında mesleği ve mesleğinin getirileri (kısaca geçim problemleri,maaş,sosyal haklar, iş yoğunluğu , yükü vb) ile meşgul ise konsantrasyon eksikliği ile beraber risk faktörünüde getiriyor. Bu doğal olarak stress yükünü arttırıyor. Özel problemler için ise psikolog desteği verilerek çalışanın bu tür durumlarda arındırılması gerekli.


Offline OZGUR KIRAZ

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 359297

    • Posts: 2184
Şimdi, haberi yorumlayınca çok daha başka bir olay çıkıyor ortaya: "Normal prosedürü uyguladığımızda, zaten iş yavaşlamış oluyor". Yani, rötarların az olduğu durumda, güvenlik hiçe sayılmış oluyor. Bunca zamandır yapılan işin de güvensiz bir ortamda yapıldığı sonucu da çıkıyor ortaya.


 

Diğer bir olay da çalışanlara yapılan ödemelerin, kesintiye uğraması. Sadece hava trafik kontrolörleri değil, ülkemizde bir çok kişi, yaptığı işin hakkı olan ücreti alamadığı gibi bazı kişiler de yaptıkları (?) işten dolayı hak etmediği ücreti de alıyorlar. Bu dengesizlik hep vardı, bu kafayla devam ettiğimiz sürece (çalışanı ezip başka kesimleri kollamak) böyle de devam eder bu durum. Bu kontrolörler, yeri geldiğinde devlet büyüklerini, yabancı ülkelerin başkanlarını da taşıyan uçakları indiriyor, kaldırıyor. Her gün onbinlerce insanın can güvenliğinden sorumlu oluyorlar.

 

Hakan hocam, dünyanın en stresli işlerinden birisi demiş, en stresli işi diye biliyorum yapılan araştırmalarda (sonra da borsada çalışan brokerler geliyor). Uçak Kazaları Belgesellerine bakarsanız, eski kazaları anlatıyor, kontrolörlerin elinde devamlı sigara, stresten dolayı. Allah kolaylık versin, umarım hakları olan paraları ve çalışma koşullarını alırlar ama bu ülkede zor.
Özgür KİRAZ
THYVA Dispatch Assistant



Offline MELIH UCAR

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 188213

    • Posts: 2204
Geçenlerde sanalpilot forumuna LTBA'daki beklemeler hakkında yazdığım yazı:

"Bu sözün ne kadar
doğru olduğunu Pazar günü akşam üstü bizzat LTBA'da yaşadım. Önce kapıda
 15dk pushback için bekletildik. Sonra taksi yolu üstünde pilotumuz
"kalıkış için 23. sıradayız, 1 saatten önce kalkamayız, açın cep
telefonlarınızı sizi bekleyenlere haber verin" dedi. 40dk sonra pilot
"rüzgar döndü pist değişiyor tüm uçaklar pistin öteki tarafına
alınacağından 15dk daha gecikeceğiz" dedi. Sonunda 95dk uçağın bizzat
içinde bekleyip 16:20 yerine 17:55 de 05'den kalktık."

Dün akşam ise arkadaşım 20:00 uçağı için 130dk uçak içinde kalkışı beklemiş ! Ben artık yurtdışı uçarken İzmir'den direkt uçuş olmayan yerlere Lufthansa'dan başka şirketten bilet almıyorum. Yoksa İstanbul'a varışım da kalkışımda belirlenen saatte olmuyor. İç hatlarda ise İstanbul Avrupa yakasında işim olsa bile gidiş-
dönüş saatim belli  olsun diye Sabiha üzerinden gidiyorum.

Önümüzdeki süreçte THY'nin daha fazla uçak alması, daha fazla uçuş noktasına hizmet vermesi ve diğer havayollarının da aynı şekil büyümesi ile biz bu günleri bile arar hale geliriz.
Melih Ucar - Izmir
THY518 - Commercial Pilot
ACC - Center Controller


Offline OZGUR KIRAZ

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 359297

    • Posts: 2184
Ankara Esenboğa için şehrin dışı, dağın başı gibi söylemler söylenir ama Atatürk Havaalanı, Bakırköy sınırlarında kaldığından şehrin tam da içinde kalıyor. Haliyle genişleme ihtimali zayıf, belki belki havacılık müzesi kalkarsa genişler. 05/23 pistine paralel pist yapamadıkları sürece bu sorun sürer. Gerçi, o pisti yapacak saha var mı, orası da ayrı konu ama... Geçenlerde bir yerde yazıyordu, evleri, işyerlerini yıkmamız gerekiyor diye, yapacak bir şey yok. Sabiha Gökçen'e kaydırılsa bazı uçuşlar, belki sıkıntı azalabilir ama belki.
Özgür KİRAZ
THYVA Dispatch Assistant



Offline ERIM FUNDA

  • Administrator
  • *

  • IVAO ID: 117508

    • Posts: 6262
    • http://www.thyva.com

Offline HAYRI LEVI

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 177513

    • Posts: 1735
Geçen gün yaşadığım bir olayı paylaşayım,
13 Nisan 2012 günü sabah THY ile Kahramanmaraş'a uçtum. Uçak zamanında 101 no'lu kapıdan push back yaptı, uçak A320 idi ve ilginç olan, pushback aracı, uçağı VIP salonunun epey ilerisinde bir boşluğa kadar çekti. Akabinde motorlar çalıştırıldı ve 35R taxi ile uçuş başladı, böyle push back tipine ilk kez rastladım, sanırım beklemelerin yoğun olduğu AHL'de yakıt tasarrufuna katkı yapmış oluyorlar.

 

İkinci ilginç ve traji-komik durum, aynı gün Gaziantep'e kara yoluyla geçtim ve ertesi gün G.Antep'ten THY ile 19:30 seferi ile dönmek için alana gittim. iPad'imi açıp flightradar24 sitesine girip uçağın nerede olduğunu ve rötar olup olmadığını kontrol etmek istedim. Uçak görünürde yoktu. Aynı sıralarda Antep-Sabiha PGS seferi de olmalıydı ve o uçak ta radarda görünmüyordu. Halbuki farklı uçaklar ekranda gözüküyordu. THY sitesine girdim "Kalkış-varış" bölümünden uçağın AHL'den kalkışını sorguladım; Uçak 18:03 te AHL den hareket etmişti. Üzerine 1:30 saat yol süresi ekleyerek 19:30 cıvarı inmesi gerektiğini hesapladım. İlginçti hem THY hem de PGS kayıplardaydı. Ortalama 300 kişi alanda İstanbul uçaklarına heyecanla binmeyi bekliyorlardı. Danışmaya gidip uçakların rötarları durumlarını sordum. Ufak bir rötar olabileceğini söylediler.

 

Biraz sabrettikten sonra yine iPad ekranına baktığımda ne göreyim. PGS de, THY de İstanbul'dan yeni kalkmış "YAA" ancak geçilmiş ve "Toker" istikametine doğru yol alıyor. Rötar yaklaşık 1.5 saat ve bunu Antep alan yetklileri ne biliyor ne de yolcuları haberdar ediyor. Anlaşılan 18:03 te hareket eden uçak uzun bir süre taxi de beklemiş. Tekrar danışmaya gittim, o da bir yerlere telefon açtı yine haber yok. Aldım iPad'i gösterdim "bakın uçaklar 3dk arayla arka arkaya Antep'e doğru yol alıyor ve saat 20:10 dan önce varmaz bari bunu anons edin de millet kafeye mi gider dolanır mı ne isterse yapar dedim. Adamın gözü fal taşı gibi açıldı, neyse biraz sonra anons  ve rötarlar anons edildi. İşte Havalimanlarımızın durumu. Tabi ben de dururmuyum, etrafımdaki yolculara durumu bildiridim, rötar anonsu yapılmadan birkaç dakika önce haber salonda yayıldı. Meraklı gözler gelip bana danıştı.. Enteresan bir öykü... Hey gidi teknoloji gözünü seveyim.
HAYRI LEVI2012-04-18 00:58:41
[FLASH WIDTH=551 HEIGHT=104]http://www.kthyva.net/banner/kyv027.swf[/FLASH]