Türkiye Sanal Havacılık Forumu

Sabıkalı Havalimanları

Offline TUGCE ESER

  • Pilot
  • *

    • Posts: 51
Merhabalar,
Gerçek hava şartlarında sürekli uçuş yapan siz Sanal Pilotlardan yardım rica ediyorum :) Havalimanlarını ve iniş-kalkış zorluklarını iyi bilirsiniz. Lisans bitirme çalışmam, pist yön, doğrultularının rüzgar'a bağlı olarak hesaplanması. Dolayısıyla yanlış planlanmış örnek pistlere ihtiyacım var. 
Meteorolojik açıdan , sabıkalı olduğunu düşündüğünüz havalimanları pistler var mıdır? ILS 'e uygunluğu, yaklaşma açısından prosedürel zorluklar haricinde, topografik şartlar, aşırı rüzgar şiddeti, crosswind, sislilik, sıcaklık ve piste iniş-kalkış yapan uçak tipleri açısından pist uzunluğunun yetersizliği gibi gibi...Tüm Dünya'dan örnekler olabilir, seçtiğim pistleri özel olarak analiz edip, gerçekte nasıl planlanması gerektiğini hesaplayacağım. ( Tabi daha çok meteorolojik etkenlere göre) . :)  
En azından daha önce şahit olduğunuz veya bildiğiniz , meteorolojik şartlar nedeniyle, yaşanmış bir kaza, bir olay için? hangi tarihte, hangi havalimanındaki meteorolojik şartlar nedeniyle oluştuğu? örneğin pistten çıkma, missed app. zorunluluğu v.b . 
Fikirleriniz var ise, bana çok yardımcı olur. 
Şimdiden teşekkürler, 
Tuðçe ESER

THY459

KKK040

^^ Uçuþun tadýný bir kez aldýktan sonra yürürken bile, daha önce orada olduðunuz ve oraya geri dönmek istediðiniz için gözleriniz daima gökyüzüne dönük olacaktýr.^^





Offline FIRAT BİŞKİN

  • Administrator
  • *
  • We Are Turkish Airlines, We Are Virtually Yours

  • IVAO ID: 346358

  • Discord ID: #6280

    • Posts: 2469
    • ..::F1R4T::.. | Fırat Bişkin'in Günlüğü ve Güncel Bilgi Paylaşım Bloğu
Merhaba,
Öncelikle güzel bir konu çalışmanızda başarılar dilerim ve mümkünse raporlarını buradan da yayımlamanı rica edeceğim.
Bunun dışında,Aklıma ilk gelen neredeyse her hafta şahit olduğum Atatürk Havalimanındaki 35L ve 35R pistinden kalkışta uçakların maruz kaldığı yan rüzgar... Kimi zaman yürekleri ağza götüren bir durumlar karşılaşmak mümkün. Yeni uygulamayla İstanbul'da 05 iniş ve 35 pistleri kalkış için kullanılıyor. Ancak meteorolojik şartlar kimi zaman 35 pistlerini zorluyor. Bugüne kadar hiç kalkış iptaline rast gelmedim ama dediğim gibi neredeyse her hafta gider izlerim ve 35 kalkışlarında yan rüzgar çok fazla. Bu durumun tabi tehlikesini bilemeyeceğim.
Bunun dışında yine 35R ve 35L pistlerinin paralel kalkış ve inişe elverişli olmama durumu da belki raporunuza konu olabilir.
DipNot: Rusya bölgesin de pek çok havalimanı iniş ve kalkışlar için pek elverişlidi değil. En son kazalarda bunu gösteriyor isterseniz o tarafa da yoğunlaşabilirsiniz.
Aklıma gelirse eklerim.İyi çalışmalar.



Offline SENOL AYDOGAN

  • Second Officer
  • *

  • IVAO ID: 297185

    • Posts: 403
Portekizde okyanus kiyi seridinde boncuk gibi dizilen havalimanlarindan bir tanesini secin Hocam. :)
Aviate - Navigate - Communicate


Offline ERIM FUNDA

  • Administrator
  • *

  • IVAO ID: 117508

    • Posts: 6262
    • http://www.thyva.com


Sevgili Tuğçe, Öncelikle seni burada görmek ne güzel. Meteorolojik şartlar açısından ülkemizdeki en elverişsiz havaalanlarından biri Sinop'tur. Nato zamanında ABD'nin yapmış olduğu hakim rüzgara doğru yapılan pist terkedilmiş ve şu an kullanılan yeni pist yapılmıştır. Yeni pist herne hikmettense tamamen yan rüzgara mağruz kalacak şekilde yapılmıştır. Ayrıca doğudan yaklaşmada tam pist başının  solunda kalan tepede ayrı bir risk taşımaktadır.  Yan rüzgar nedeniyle halihazırda Sinop  uçuşlarında oldukça fazla Samsun divertları yaşanmaktadır.  2. olarak yaklaşma zorluğu ve yine hava şartlarıda bağlı olarak Erzincan,Kars ve özellikle Iğdır havaalanları Türkiye için incelenmesi gereken diğer meydanlardır.  ABD'de hatırladığım kadarı ile Denver havalimanında Continental Havayollarının crosswind sebebli bir kazası var.2009 yılında yaşanan kaza sonrası yapılan incelemede havalimanının pist yapımında crosswind faktörünün yeteri kadar dikkate alınmadığı sonucu çıkmıştı.  Avrupa'da Innsburck ise bildiğin gibi özel bir meydan . Hem coğrafi şartlar , hem havadurumu hemde pistin kısalığı nedeniyle özel bir yere sahip. Kaldı ki buraya inecek pilotlar çift motorlu uçaklar ile test uçuşuna tabi tutulup özel bir yeterlilik sertifikası alıyorlar. Bu meydanıda inceleyebilirsin.  Benim özel favorilerimden biri ise Dutch Harbor Alaska. Burada yaşanmış birçok olay var.  Bunlarda crosswind nedeni ile yaşanan kazalar =) 



















DateAirline/LocationAircraft
Type/Registration
Fatalities

















11.17.1950Garuda IndonesiaDouglas DC-32:23
Surabaya, IndonesiaPK-DBP

















07.27.1981AeromexicoMcDonnell Douglas DC-9-3230:66
Chihuahua, MexicoXA-DEN

















04.14.1993American AirlinesMcDonnell Douglas DC-10-300:202
Dallas/Ft. Worth, Texas, USAN139AA

















04.12.1997Ghana AirwaysMcDonnell Douglas DC-9-510:104
Abidjan, Ivory Coast, Africa9G-ACM

















09.16.1998Continental AirlinesBoeing 737-5240:108
Guadalajara, MexicoN20643



Offline TUGCE ESER

  • Pilot
  • *

    • Posts: 51



Cevaplar için çok teşekkür ederim, fikir edinmem de çok yardımcı oldu. Çoğunu incelemeye çalışacağım. 
Erim Abi, tarih ve zaman benim için çok önemliydi, teşekkür ederim. Kazaları ve o andaki hava şartlarını incelemeye çalışacağım. 
Atatürk havalimanındaki zorlukları da merak ediyordum, mutlaka bakacağım. 
Bunun dışında son yapılan Elazığ pisti için ve Van için ne düşünüyorsunuz? Bir de merak ettiğim Kıbrıs hakkında fikri olan var mıdır? 
Ayrıca daha önceki çalışmalardan birinde Sabiha Gökçen Havalimanının crosswind sorunu yaşadığı tespit edilmiş, orayı da kontrol etmek istiyorum. 
Haziran gibi çalışma biter,  elbetteki sonuçları paylaşırım. 
Tuðçe ESER

THY459

KKK040

^^ Uçuþun tadýný bir kez aldýktan sonra yürürken bile, daha önce orada olduðunuz ve oraya geri dönmek istediðiniz için gözleriniz daima gökyüzüne dönük olacaktýr.^^





Offline GOKHAN PEKER

  • First Officer
  • *

  • IVAO ID: 291277

    • Posts: 728

Quote from: ERIM FUNDA


Sevgili Tuğçe, Öncelikle seni burada görmek ne güzel. Meteorolojik şartlar açısından ülkemizdeki en elverişsiz havaalanlarından biri Sinop'tur. Nato zamanında ABD'nin yapmış olduğu hakim rüzgara doğru yapılan pist terkedilmiş ve şu an kullanılan yeni pist yapılmıştır. Yeni pist herne hikmettense tamamen yan rüzgara mağruz kalacak şekilde yapılmıştır. Ayrıca doğudan yaklaşmada tam pist başının  solunda kalan tepede ayrı bir risk taşımaktadır.  Yan rüzgar nedeniyle halihazırda Sinop  uçuşlarında oldukça fazla Samsun divertları yaşanmaktadır.  

   Bende Sinop'tan bahsedecektim. Pilotlar tarafından dünya'nın en tehlikeli havaalanları içerisinde görülen (Konuştuğum Kaptan Pilotların yorumu bu şekilde idi) Sinop'u incelemenizde fayda var. Şahsen ben İstanbul- Sinop uçuşlarımda iki kere uçuşun iptal edildiğini gördüm ve gerekçesi ise rüzgarlı havalarda bu meydana inmenin aşırı derecede tehlikeli olması. Bu arada dipnot; 01.01.2013 tarihinden itibaren Sinop Havaalanı uçuşlarını, yapılacak tadilat nedeni ile 9 ay süre ile kapatmıştır. Bakalım 9 ayın sonunda ne olacak...
   Erim abi gerekli detayları da açıklamış. Faydalı olacağına eminim. İyi çalışmalar


Offline TUGCE ESER

  • Pilot
  • *

    • Posts: 51
Çok teşekkür ederim,
Özellikle Sinop için kesin bir analiz yapmalıyım yani :) 
Haziran sonuna kadar çalışmaya devam edeceğim, dikkatinizi çeken, analiz edilmesini istediğiniz başka havalimanları varsa ve paylaşabilirseniz çok sevinirim. Sadece merak ettiğiniz havalimanlarını da söyleyebilirsiniz. Teze katmayacak olsam bile, merak edilen yerler için sırf bilgilemiş olmak açısından çalışıp sonuçları paylaşarak tartışmaya açabilirim. İyi uçuşlar,
Tuðçe ESER

THY459

KKK040

^^ Uçuþun tadýný bir kez aldýktan sonra yürürken bile, daha önce orada olduðunuz ve oraya geri dönmek istediðiniz için gözleriniz daima gökyüzüne dönük olacaktýr.^^