Merhabalar. IVAO forumunda da sordum, ya benim başıma geldiği için kimsenin fikri yok ya da ben anlatamadım mevzuyu. Sorun şu:
Malum, uçuşlarda iki kanal var aktif. EU14 ve EU16 kanalı (CC kanalı hariç tutuyorum, onu test etmedim daha). EU16 sorunsuz, akıcı bir iletişim sağlanıyor. Ancak, EU14 kullanılan bir kanalda yaşadıklarım şunlar:
1- Konuşma, sürekli kesiliyor. Atıyorum, 7-8 kelime konuşan bir kontrolörün (keza pilotlarda da aynı durum), ilk 3-4 kelimesinden sonra, atıyorum 5 ve 6. kelimeler duyulmuyor. Haliyle uçuş başı, yükseklik, hız gibi konularda, öncelikle talimatın ne olduğu, sonra da ne yapılacağı anlatıldığından yarısını anlayabiliyor, yarısını anlayamıyorum (misal, climb FL150 dediyse climb duyuluyor, FL150 ise sizlere ömür).
2- Dün, EGTT_10_CTR ile bu sorunu yaşarken (sağ olsun, kontrolör yazıyla devam etti, geri okumayı sesli yaptım), alçalma esnasında masa üstüne döndüm, TS ekranı açıktı ve listede, atıyorum bir pilot konuşurken yeşil yanar, Ctrl basılı oldukça, basılı tutsa bile yeşil ışık sönüyor ve bir saniye bile geçmeden tekrar yanıyor, gel git de o sönme anında yaşanıyor.
Pek çok kullanıcının EU14 kullandığına şahidim. Sorunlu olsa kimse kullanmaz. Demek ki sorun benim makinede. Bağlantı problemi gibi ama öyle olsa EU16 da sorunlu olmaz mıydı? Yoğunluğa bağlı olarak mı acaba yaşıyorum bu sorunu, onu da bilemiyorum. Salı günü sezon açılışında da eminim EU14 kullanan arkadaşlarımız olacaklardır (herkes EU16 kullansa pek bir keyifli olacak aslında da çok şey istiyoruz). O zamana kadar çözebilirsek sorunu, büyük sevap işleyeceksiniz, emin olun

Hocam bana niyeyse internet bağlantınız çok yavaş gibi geliyor ama... :/
Yok Kemal hocam. O konuda şanslıyım. Oturduğum bölgenin internet alt yapısı, yeni bir sistem ve çok nadir kopma yaşadım şu ana kadar. TTNET kullanmıyorum ama onun alt yapısını kullanan bir firma. Kablosuz bağlantım var router'a ama en kaliteli router'i almıştım (para çokken yaptığım güzel hareketlerdendi), kabloludan hiçbir farkı yok diyebilirim. Öyle olmasa da diğer sunucu sorunsuz.
Özgür bu sorun sadece sende mevcut degil. Günlerdir sektör aciyorum ve 10 trafikten 2 sinde bu sorun mevcut. Ben kendilerini kesik kesik duyuyorum ve keza kendileride beni ayni sekilde duyuyor, yani anlasmak imkansiz halde.
Özellikle dün aksam TS serverleri sürekli kapandi ve sektörü defalarca kapatmak zorunda kaldim. Son saldiridan sonra serverleri halen tam olarak düzeltilebilmis degil malesef. LD halen calismalarini sürüdürüyor umarim sorunlar en kisa zamanda cözümlenir.
TS sorununu hemen ilgili departmana tekrar iletecegim Özgür hocam.
Teşekkür ederim Güner hocam. Karşıdaki ne duydu, o yoğun trafikte sorma şansım yoktu ama zaman zaman kontrolör, yazmayı unutup geri okumayı konuşmayla yaptığında komutları sesli veriyordu. Demek ki beni anlamasında sıkıntı yok diye düşünüyorum. Sunucu sayısı artsa bence bu sıkıntı düzelebilir. Gerçi, çok iken de EU5 kanalında yaşıyordum benzer sıkıntıyı...
Sorunu düzelttim. IVAO forumunda da yazdım ama okumayanlar ve sıkıntı yaşayanlara yardımcı olabilir:
TS üzerinde Settings - Options bölümünü açın. Bandwidth sekmesine gelerek alt taraftaki upload ve download limitlerini, artırabildiğiniz kadar artırın (32 bile yetiyor, yavaş internet varsa 32 ya da 64 seçebilirsiniz). Bütün sorunlar gitti, tertemiz bir ses akışı oldu.
Sorun şundan çıkıyor: EU16 kanalı, speex codec olarak 3.9 kullanırken (oldukça düşüktür ve TS ayarlarındaki download ve upload 7-8 k/bits iken dahi ses akışı sağlıyor) EU14 ise 25.9 speex codec kullanıyor ve az önceki 7-8 k/bits, yetersiz kalıyor. Mesele bu imiş
