Türkiye Sanal Havacılık Forumu

waypoint hakkında

Offline YASİN KARAMUK

  • Pilot
  • *

  • IVAO ID: 491057

    • Posts: 26
Herkese merhabalar.

Dün geceki uçuşumda başıma gelen bir olay üzerinde soru sorma ihtiyacı hasıl olmuştur.

Budapeşte'ye sakin sakin alçalırken ATC online oldu ve bağlandım. Pekte sıcak kanlı bir arkadaş beni havaalanına yaklaştırırken "X waypoint'ine direk" talimatı verdi. Ancak gelin görün ki  FMC'de böyle bir waypoint yoktu. Şimdiye kadar karşılaştığım tüm ATC'ler beni heading ile yaklaştırırken bu arkadaş olayın tüm büyüsünü bozdu. Bende kendisine rotamın üzerinde böyle bir waypoint olmadığını, X1 waypoint'ine yönelebileceğimi  (çünkü FMC ekranında o vardı) veya bana heading verebileceğini söyledim. Adamcağız da müsaade verdi sağolsun.

Soru şu ki, ATC nin verdiği waypoint'i aslında chart üzerinde gördüm. Fakat ben hangi konumda olduğumu bilmediğim için oraya nasıl yönleneceğimi bilemedim. Bu noktada tayyareyi rastgele sağa sola çevirip ATC'nin istediği noktaya ulaşmak mı doğrudur (ki bana hiç mantıklı gelmiyor :)) :)) ), yoksa yeni waypoint'i FMC'ye girmenin bir yolu varmıdır? Yada en kısa yoldan sorayım; bu durumda ne yapmam gerekir.


Offline HAKAN GUVEN

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 102985

    • Posts: 1253
Yaptığınızı yapacaksınız, çünkü en doğrusu o.
Elinizdeki chartlar, ATCnin ekranındaki radar verisi, FMC'deki datalar birbiri ile uyuşmayabilir çünkü herbiri ayrı AIRAC, her biri ayrı bir tarihteki bilgileri içeriyor olabilir. Bu bizim hobinin maalesef doğal bir sonucu, acı bir gerçeği :) Bunun sonu yok, tamamen kullanıcıya kalmış bir database yükünde herkesin elinde aynı bilgiler olmayabilir. Bunların aynı anda eşleşmesini sağlamak maddi manevi bir külfet olduğundan kusur kimsede değil elbette, o yüzden sorumlu aramak gibi bir durum olmadığından rahat olabilirsiniz.
KEsin sonuç, ATCnin "radar vector" vererek durumu açmaza, tartışmaya, kaos'a götürmeden olayı çözmesidir.


Offline YASİN KARAMUK

  • Pilot
  • *

  • IVAO ID: 491057

    • Posts: 26
Hakan Kaptan'ım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

o vakit konu konuyu açtı bişey daha sorayım. FMC'ye girdiğimiz rotalar bazen, özellikle son yaklaşmalarda yolu uzatıyor. Bende aradaki bazı waypoint'leri silerek daha kestirmeden piste yaklaşma sağlıyorum. Dün gece ATC waypoint verince acaba bu sildiğim waypoint'lerden birimiydi acaba diye düşündüm, ki hala da düşünüyorum. Peki bu yaptığım doğrumudur? Yani hem yakıttan tasarruf etmek hemde zamandan kazanmak adına bu silme işlemini yapıyorum.   


Offline OZGUR KIRAZ

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 359297

    • Posts: 2184
Zaman zaman o noktaları silmeseniz de yaklaşmada aktif kontrolör olursa ve trafik durumu da müsaitse yaklaşma işlemini kısaltabilir. Özellikle RNAV yaklaşmalar, yoğun trafik olan meydanlarda uygulanıyor ve yaklaşma süresini de uzatıyor. En basit örneği, İstanbul'daki iki büyük meydanımız. İniş pistinden tahmini olarak sizi 30 nm kadar rüzgar altı bacağa sokup meydandan uzaklaştırıyor. Bir de 30 nm tekrar yaklaşacağınızı hesap edin, etti size 60 nm. Dönüş kısmını saymıyorum, orasını her şekilde yapacaksınız ancak 60 nm uçmak, nereden bakarsanız bakın hızınızın da 220 kts olacağı hesabıyla 15 dk alacaktır tahminen.
 
Asıl soruya dönersek: O noktaları silmeyin derim. Bakarsınız bir anda yaklaşma aktif olur, sizi, o sildiğiniz noktalardan birisine yönlendirir, sorun yaşarsınız. Onları silmeden de devam edersiniz. Airbus için DIR butonuna basıp gideceğiniz bacağı seçmek, Boeing için ise LEGS bölümünde gideceğiniz noktayı seçip aktif hale getirmek kafi. Misal, İstanbul'a yaklaşırken aktif yaklaşma yoksa ve trafik de sakin ise rüzgar altına girdikten sonra uygun yüksekliğe geldiğimde doğruca uçağı CI05 ya da CF05 noktasına yönlendiriyorum (05 inişlerde). Bu noktalara en fazla 30 derecelik açıyla yaklaşarak ILS'e de sorunsuz bağlanmış oluyorum. Gerçekte de bildiğim kadarıyla trafik uygunsa sizi rüzgar altının son noktasına kadar götürmüyorlar diye biliyorum.
Özgür KİRAZ
THYVA Dispatch Assistant



Offline HAKAN GUVEN

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 102985

    • Posts: 1253
Bence de özel bir durum olmadıkça waypoint silmeye gerek yok. BEn sadece waypoint silme işlemini AIRACla gelen STARlarda benim girdiğimson wapoint'den sonra bir daha aynılarını giriyorsa veya benim girdiğim son waypoint, uygulamam geeken STAR'ın ilk waypoint'i ile olmaması gereken tuhaf bir açı yapıyorsa (mesela daha geriye gidiyorsa STAR'ın ilk başlangıcı) gibi beklenmedik durumlarda siliyorum. Bunun dışında Özgür'n dediği gibi silmek yerine kestirme bir yol kullanacaksam ya DIRECT yapıyorum (Boeing'de FMC'de LEGS sayfasında direk gidilmek istenen waypoint seçilir ve FMCnin alt satırına düşer, LEGS'in 1.sayfasında (2-3-4.sayfalar varsa) en baştakine (ilk waypoint) tıklandığında en alttaki seçili olan waypoint buraya gelir ve EXEC tuşu yanar. EXEC'e bastığınızda uçak doğrudan buraya döner. Burada size durumunuza göre FMC'de bir soru çıkabilir "ABEAM" diye, bu sizin konumunuz itibari ile uçağı oraya döndürmek için yeterli mesafe yok veya dönüş çapı-sürati uygun değil ise "seçtiğin yere doğru döneceğim ama tam üstüne değil, oraya-oralara doğru" anlamında bir komuttur. Eğer ABEAM'i seçer dönerseniz, uçak seçtiğiniz waypoint'i tam üzerine doğrudan ona gitmeyecektir ama sorun değil, uçak o tarafa döndükten sonra FMC seçtiğiniz waypoint'e gittiğinizi varsayarak "leg"leri devam ettirecektir, o waypoint'in yakınıa gelince rotayı kestiği yerden devam eder. Veya siz LNAV'dan çıkıp, HDG ile waypoint'in üzerine doğru dönebilir, tekrar LNAV'a geçer ve/veya o tarafa dönmüş olan uçağa FMC'den bir kez daha aynı DIRECT işlemi yaptırarak (LNAV'da iken) yani en üsttekini (uçak o waypoint'e dönmüştü zaten) seçip, bir daha en üste tıklayıp EXEC dediğinizde bu sefer tam olarak o waypoint' gider ve devam eder.

Bende kendim offline uçtuğumda yada ATC yokken RNAV starları kestirme uçuyorum , sıkılıyorum çünkü! hani trafik olsa çekiliyorda olmayınca tek başıma uzun geliyor! Uçağı iyi hazırlamışsam sürat , irtifa iyi gidiyorsa (gitmiyorsa da gerekeni yapıyorum zaten), ara yolları atlıyorum. Online uçarken yalnız ATC yokken bile diğer trafiklere dikkat etmek gerektiği için bu tip kısayolları yaparken TCAS'dan , UNICOM'dan vs trafikleri takip etmek mutlaka şart. Nihayetinde kısayolu ben yapıyorum başka trafiği zora sokmak olmaz.

ATCler genelde trafikleri çok dolaştırmıyorlar çok şükür :) bende ATC servisi yaparken çok yoğun değilse RNAV'ı olabildiğince kısaltıyordum. Tek başına adamı ne gerek var 20 dakika yandan gördüğü meydanın etrafında git -gel yapıp uçurmaya :))


Offline YASİN KARAMUK

  • Pilot
  • *

  • IVAO ID: 491057

    • Posts: 26
Sevgili Özgür ve Hakan Kaptanlarım, verdiğiniz çok değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

Demekki waypoint silmek pek mantıklı değil.

Ancak bir soru daha ortaya çıktı şimdi. Eğer beni öldürmeyecekseniz bunu da sormak isterim :)) :)) :))

Farzedelim ki yaklaşma yok, trafik sakin. Ve hiçbir waypoint silinmeden de yaklaşıyoruz. Ve pist öncesi son bacağa daha 5 bacak var. Ortam sakin olduğu için aradaki 4 bacağı es geçelim dedik ve pist öncesi bacağa uçağı yönlendirdik. Bu noktada FMC alçalmayı ve hızı 5 bacağa göre hesaplamıştı fakat bacak sayısı birden 2'ye düştü. Burada alçalma açısı nasıl olacak? Sanırım ki çok dik bir açı ile alçalma olur diye düşünüyorum ve hızı kontrol altında tutmak zor olmazmı? Böyle bir durumda ne yapmak gerekir? 


Offline HAKAN GUVEN

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 102985

    • Posts: 1253
E tabi bunun planlamasını ve kararını önceden yapmak gerekli. Yinede bunları kontrol etmek bir miktar elinizde. Bir ağabeyimizin (tanıyan tanır Hasan Unsaç )söylediği gibi "uçak sizi uçurmayacak siz uçağı uçuracaksınız" dolayısı ile uçağınızı kumanda etmeyi, nasıl müdahale etmeniz gerektiğini muhakkak bilmeniz öğrenmeniz ve deneyimlemeniz lazım çünkü bir uçuş her zaman başından sonuna FMC ile gitmez (zaten pek de zevk vermez!)

Kısa mesafe içinde hem istenilen noktada istenilen yükseklikte olmak hemde istenilen süratte olmak bazen FMC tarafından mümkün kılınmayabilir, bazende simulatörlerimizdeki add-on uçakların yazılımları bunu gerçekten simule etmeye uygun olmayabilir.

Kısa mesafe içinde hem alçalmayı tutturmak hemde sürati tutturmak için ben, "speed break" kullanıyorum ve A/T yi OFF yaparak uçağın speed'i kontrol etmesini önlüyorum. Bunu neden yapıyorum? çünkü uçak birkaç kumandanın birbirine etkisi ile çalışıyor ve bazen farketmeden yapılan komut hataları yada girişler istenilen sonuca ulaşılmasını engelliyor. Herkesin yöntemi farklı olabilir elbette.

Şimdi; diyelimki A noktasında hızınız 250knt, 12000ft, B (8nm/250knt/ 8000ft) ve Cyi (8nm/220knt/5000ft) atlayıp aslında 24nm'de gelmeniz gereken D noktasına kısa yol yapacaksınız ve orada 200knt ve 3000ft'de olmanız lazım ve bu kısa yolu 10nm'de yapmanız lazım (rakamları attım)

Yöntem şu; IAS'dan speed'i 200knt'a düşürün fakat bunu acilen yapmanız lazım o yüzden önce düz uçuşta speed break açıp 200knt'a doğru yavaşlayın, ardından ALTIMETRE'yi 3000ft'e ayarlayıp, normal bir varyonun üzerinde speed break açıkken alçalmaya başlayın. VNAV'ı kapatın LNAV'ı kapatın (veya DIRECT ile dönecekseniz açık kalsın) İstediğiniz noktada alçalabileceğinizi anlamak için ND'de (navigastion display'de) V/S (vertical speed) ile alçaldığınız zaman yeşil bir yay çıkacak, V/S'i azaltıp arttırdıkça yay hareket eder. NE zamanki yay D noktası üzerinden geçmeye başlarsa uçtuğunuz bu mesafede bu hız ile o irtifaya alçalabileceksiniz demektir. Tekrar başa dönersek mantığı, bunu yapabilmek  için alçalma varyosunun derin olması lazım, alçalma varyosu derinleştikçe uçağın hızı artacak demektir, hızı engellemek içinde Sped break açmak lazım (speed break kumanda edilebilir bir koldur, az yada çok açılır flight detend seviyesi alçalmada açılacak maksimum konumdur ama işte bir sanal pilotlar arada kaptırıp full açtığımızda oluyor   8))  )
İkinci sorun; speed break açıkken speed eğer doğru ayarlanmazsa,  yani IAS'da görülen değerden daha yüksek olursa (yani uçak alçalıyor sürat PFD'de IAS'da 200knt ama SPEED 220knt'da kalmış) sped break açıkken bile A/T aktif ise kendi kendine gaz verip 220'de tutunmaya çalışacak...e bu istemediğimiz bir durum. Diyelimki 200knt'a set ettik, ama öyle bir varyo verdikki, uçak 200'ün altına iniyor, A/T açıksa bu sefer yine kendi kendine gaz verip 200de tutmaya çalışacak. Bizim istediğimiz sürati kontrol edilebilir tutmak o yüzden speed break ile derin varyolu alçalma yaparken sürate dikkat edeceğiz, kaç olmasını istiyorsak onu ve hatta düz uçuşa geçtiğimizde işimizi kolaylaştırması için -10knt sürate göre bir ayar yapmalıyızki hızlanmak yavaşlamaktan daha kolaydır. Ben genelde bu tip durumlarda A/Tnin işime fazla karışmasını istmediğim için OFF durumuna getiriyorum. Zaten "Iddle"a çektiğim için motorları V/S +speed break ile oynayarak alçalmamı ayarlıyorum. Olduki sürat tahminimden fazla düşüyor yada sürat vererek V/Simi azlatabilirim, kendim bir miktar gaz veriyorum. Düz uçuşa geçtiğimde önceden set ettiğim sürat için A/T ve SPEED'i tekrar aktif ediyorum. Bu benim tercihim, isteyen A/Tyi hiç kapatmaz, sürati aşağı çeker uçak zaten o sürate ya gelir ya gelmez sorun etmeyebilir. TErcih meselesi.


Offline YASİN KARAMUK

  • Pilot
  • *

  • IVAO ID: 491057

    • Posts: 26
Hakan Kaptanım bu detaylı bilgi için bir kez daha çok minnettarım.

Bunu en kısa zamanda tecrübe edip neler yapabildiğime bakmam lazım. Umarım becerebilirim.

Tekrar çok ama çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar...