Türkiye Sanal Havacılık Forumu

Meydan Civarı Yangınların METAR'a Etkisi

Offline HALIL CAN

  • Private Pilot
  • *

  • IVAO ID: 275496

    • Posts: 139
Herkese iyi forumlar..
Bayram dönüşü Salı sabahı otogardan eve dönerken, Istanbul-Atatürk Havalimanı yakınlarında yoğun bir duman tabakası ile karşılaştım.Tam göremedim ve emin de değilim ancak,sanırım Halkalı taraflarında bir yangın vardı.Şayet, 17'lere trafik alınmış olsaydı, trafikler muhtemelen bu tabakadan yoğun bir şekilde etkileneceklerdi.
Sorum şu:Yangın sonrası oluşan duman tabakası veya olası bir yoğun duman tabakası (örneğin fabrikaların bacalarından herhangibir nedenle oluşabilecek sis kümesi) şayet meydana doğru ilerler ve meydan görüşünü+pist  görüşünü etkilerse bu durum METAR'a yansıtılır mı.Şayet yansıtılrsa bu durum METAR'da nasıl bir şekilde yer alır.
Selamlarlarımla,


Offline TIMUCIN ELDELEKLIOGLU

  • Second Officer
  • *

  • IVAO ID: 274730

    • Posts: 422
    • SAGA Virtual Airlines
Güzel soru. Smile
Görkem bir açıklık getirir buna kesin. Eminim. Thumbs Up
SAGA Virtual Airlines


Offline GORKEM ACIKGOZ

  • First Officer
  • *

  • IVAO ID: 208089

    • Posts: 780








Araştırıp buluruz ama Raşit abi varken bize ot yemek düşer LOL

Havale edildi Party
Timuçin: esas senin cevap vermen lazım artık, Okullu olan sensin Clap

___
Edit;

İlk gözlem ve incelemeye göre, METAR'lar çok uluslararası standardizasyonu olan bir unsur; yani değişkenlerine kadar METAR ların içeriği belli. Ekstra açıklama REMARK tarzı bir bölümleri yok. Şöyle ilk genel bakışta en olabilecek "FU" kodunu buldum "smoke" içerikli, belki kullanılabilirliği vardır. Bu duruma özel bir kod var mı halen araştırıyorum. 

Bulut tavanı-tabanı v.b. bunları sanırım es geçmemiz lazım çünkü bahsettiğimiz şey "nem kümesi" değil yani bildiğimiz bulut tanımına uymuyor. 
Uçakları etkileyeceği kesin; hatta hava durumunu bile etkileyebilir, sıcak hava akımı sonuçta ve yükseliyor. Görüşe etkisini kestiremiyorum. Genelde yangınlarda içerik "gaz" dır ama motora kalıcı bir zararı veya performans düşüklüğü var mı tartışılır; ilk bakışta olur gibi duruyor.

Ekstradan; METAR lar meydana yönelik bilgiler ama bahsettiğin unsur meydanın dışında. Bunun da bir etkisi vardır diye tahmin ediyorum. Şöyle bir düşününce, meydanın dışındaki hemen hiçbir unsur (yersel olanlar) METAR'a konu edinmiyor; kum fırtınası v.b. bile meydandaki hatta pisttekiler yazılıyor. Metarların yapısını, tanımlamaları ve Metar ile ilgili dökümanları biraz daha incelenmesi konuya daha vakıf olabilmek için yardımcı olur. 

Bir not daha düşeyim; birkaç farklı meydanın Kulesinde iken, bir iki kere de uçakta denk gelmiştim. Tepki sadece - meydan yakını yani - "aaa şurası yanıyor" "anızlar yanıyo heralde" "gitti ormanlar ya" tarzındaydı...herhangi bir not geçildiğine işlem yapıldığına ben şahit olmadım.

Tüm bunlar için bir uyarı var mı bakalım tabi ama dediğim gibi, en detaylı ve esaslı açıklama Raşit Abi'den gelecektir sanırım. Yaptığım da sadece fikir ve yorumdan ibaret oldu. Var olan bir şey hakkında bilgi bulmak kolay oluyor da, bir şeyin varlığı sorgulandığında zora giriyoruz Cry Varsa bulunuyor kanıtlanıyor tamam ama, yoksa yok olduğunun bir kanıtı olmuyor.  Var olup olmadığı sorusu da asla tam cevap bulamıyor. Confused







GORKEM ACIKGOZ2012-08-25 20:13:45
Görkem AÇIKGÖZ


Offline RASIT EGE

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 265911

    • Posts: 1401
Öyle bir soru sormuşsunuz ki, en güzel cevap şu olur herhalde; "üzümü ye, bağını sorma" LOLAncak en basit yanıtı şudur sanırım;
**METAR da gördüğümüz, teknik tanımıyla; "hakim rüyet" tir, havaalanı yüzeyinin  en az yarısında etkili olması gerekir.
-------------------------------------------------
Ayrıntısında ise;**Rüyet farklı şekillerde tanımlanmıştır. Örneğin slant visibility pilotun yüksek irtifadan yeryüzüne bakışı ile, flight visibility uçuş esnasında pilotun yatayda,bulunduğu irtifada elde ettiği görüş mesafesi olarak tanımlanır.METAR ın konusu ise ground visibility yani yer seviyesi yatay rüyetidir.Yani "METAR da şunu vermişler ben yaklaşma hattında şu kadar görüyorum" diye birşey söz konusu değildir.**METAR daki görüş mesafeleri 10dk boyunca gözlemlenen değerlerden oluşturulur.Örneğin 1050z METAR değerleri 1040-1050z arasındaki değerlerin ağırlıklı ortalamasıdır.(rüzgar ve hadiseler içinde böyledir)**Eğer rüyeti düşüren olay hakim rüyetin yarısından az veya 1500mt nin altında bir değerse hakim rüyetin yanında birde "minimum rüyet" METAR a dahil edilir.Örneğin "hakim rüyet" 10km iken, yangın dumanı nedeniyle meydan doğusunda rüyet 4km olduysa;....9999 4000E FU.... şeklinde METAR a dahil olur.
tabii burada "nem" kriterlerinede dikkat etmek gerekir. Sis verebilmek için nisbi nem en az %90 , pus(yaş duman) için %70 olmalıdır .FU gibi hadiseler için nisbi nem oranı mutlaka %69 veya daha az olmalıdır.
**Söz konusu duman  METAR da verilsin verilmesin ATIS in "remarks" kısmına mutlaka konur ve kule tarafından gerekli ikaz yapılır.
**farklı kombinasyonlar her zaman mümkün olup ( örn; küçük bir ot yangının RVR sensörleri arasına "kaynaması",genelde pus gibi olaylar içinde böylesi küçük duman kümelerinin bulunması ..gibi) bunların teknik açıdan değerlendirilmesi "işin kitabı" na göre yapılır  buna kitaptan "kopyala-yapıştır" birkaç örnek verebiliriz ( bu konu yaklaşık 10 sayfa,şöyle rastgele birkaç şeyi koyalımEvil Smile )

-------

Hakim rüyet grubunda;

Rasat süresi içerisindeki 10 dakikalık periyod
esnasında görüş mesafesi tüm yönlerde aynı değil ise veya rüyet değeri hızlı
bir şekilde değişiyor ve hakim rüyet belirlenemiyorsa, rasat edilen en düşük
rüyet değeri yönü belirtilmeksizin rapor edilir

-------

Minimum rüyet grubu eklenecekse;

**Rasat edilen en düşük rüyet hakim rüyetten farklıysa ve
minimum rüyet 1500 metrenin altında veya hakim rüyetin %50?sinden az ise,
tespit edilen bu minimum değer 8 ana yön üzerinden "minimum rüyet" grubunda
rapor edilir.

---------

RVR değerleri eklenecekse;

**Rasat süresindeki 10 dakikalık periyot esnasında, pist
görüş mesafesinde belirli bir devamsızlık tespit edildiğinde (Örneğin; ani
adveksiyon sisi, hızlı başlayan veya sona eren kar sağanağı gibi nedenlerle
görüş mesafesindeki daralma esnasında), yalnızca devamsızlıktan sonraki
ortalama RVR değerleri ve değişimleri rapor edilir. Bu durumda zaman aralığı
elbette 10 dakikadan az olacaktır.
Pist
görüş mesafesinde, en az iki dakika devam eden ani ve belirgin bir değişiklik
varsa, DEVAMSIZLIK söz konusudur. Değişiklik kıstasları, SPECI hazırlanması
gerektiren (150, 350, 600, 800 metre) değerlerdir. 

---------------------------
off the record ;bunlar hem "havadaki" hemde "yerdeki" için pekte kafaya takılacak durumlar değil. Görülebilir,kaçılabilir olduktan sonra elbet bir çözümü olacaktır. Allah havacıları CB ve onun bilimum şerlerinden korusun ,gerisi hikaye.


Offline GORKEM ACIKGOZ

  • First Officer
  • *

  • IVAO ID: 208089

    • Posts: 780
Yani Raşit abi; üzümünü yiyip bağını sormayacak olursak özetle; METAR'a yansımaz (çok detaylı bi şekilde yansırsa yansır) ama bu durumu esas ATIS'ten öğrenirsin diyebilir miyiz? 
Görkem AÇIKGÖZ


Offline RASIT EGE

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 265911

    • Posts: 1401
Evet,ikaz kulenin sorumluluğundadır.ATIS her meydanda bulunmuyor,bu durumda frekanstan uyaracaktır (inşallah LOL)Diyelim OVC020 bulut tabanı ve aksi gibi tam yaklaşma hattında yoğun duman var.Eğer yukarıdaki koşulları karşılamıyorsa METAR da ek rüyet grupları veremeyiz.Teknik olarak 5km ve üzeri verilebilir.Yani Görerek Şartlar !!!,(ama değil Confused).Bu durumda pilot slant visibilty değerlendirmesi yapacaktır.Görüyorsa ne ala! yoksa minimaları dikkatle takip edip ona uygun davranacaktır,diye düşünüyorum.
Ha böylesi bir durumda yaklaşma paternlerinde birden fazla uçak varsa olay ne hale gelir, onuda Ahmet yanıtlasın diyerek topu taca atıyoruz Evil Smile


Offline EMRE SALI

  • Second Officer
  • *

    • Posts: 378
METAR'da bu durum sadece görüş kısıtlaması varsa ( örneğin meydan güneyinde görüş 10 km ve üzeri iken yangın dumanından dolayı 2-3 km'ye düştüyse ) belirtilir. Zaten rasatlar 30 dk.da bir yapıldığı için değişen durumlar yayınlanan METAR 'larda belirtilir. Ama bunun yanında şöyle de bir durum oluyor zaman zaman. Görüş herhangi bir nedenden dolayı diyelim 3 km verilmiş. Ancak inişe gelen pilot pisti 7 km den gördüğünü söylüyor. Bu durumda pilotun verdiği görüşü kabul etmek ve meteoroloji ofisini bu konuda uyarmak gerekiyor. Çünkü bu ani gelişen ve değişen görüş durumu, rasatlar 30 dk.da bir güncellendiğinden arada ki yarım saatlik bloğun içine denk gelebilir. 
Saygılarımla... 
BUH645 - HVK645







Offline RASIT EGE

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 265911

    • Posts: 1401

Quote from: EMRE SALI
... Ama bunun yanında şöyle de bir durum oluyor zaman zaman. Görüş herhangi bir nedenden dolayı diyelim 3 km verilmiş. Ancak inişe gelen pilot pisti 7 km den gördüğünü söylüyor. Bu durumda pilotun verdiği görüşü kabul etmek ve meteoroloji ofisini bu konuda uyarmak gerekiyor. ..


Yanlış anlaşılabilecek bir kaç noktada müsaadenizle mini birkaç düzeltme;
**Pratikte Türk usülü bazı uygulamalar olsada, resmiyette METAR ın hazırlanmasında -REMARK kısmı hariç- hiçbir kişi ve kuruşulun müdahale hakkı bulunmuyor.Kim hazırlayıp imza koyduysa sorumluluk ona aittir. Bir kaza/kırım durumunda "uydum haazır olan pilota" diyemeyiz Wink. Tavsiye,görüş her daim kabuldür.Ancak pilotun ne gördüğü kendisini bağlar.Çünkü resmiyet hukuki bir sorumluluk getirir.Örn; geçen hafta LTBA da kulenin "pistteki uçak terketmedi,pas geçin" uyarısına rağmen inişi tamamlayan (şu veya bu gerekçeyle) pilot soruşturmada haklı bulundu. Bir başkası "meteoroloji rüyeti 3 vermiş ben 7 görüyorum VFR a devam ederim" derse, o kendi tercihidir.K.K.Heyeti geldiğinde önüne 3km raporunu koyarız,hukuki işlemler de bu resmi belge üzerinden yürür.**Slant visibility konusunu yukarıda yazdım ama biraz uzatmışım ,sanırım dikkatten kaçmışBig smileyukarıdan 7 gözüken aşağıda 5 olabilir..işte kitabın söylediği (kopyala/yapıştır)

4) Normal
meteorolojik ölçümler, yer seviyesinde ve yatay olarak yapılır. Ölçülen bu
değerler, yerden yukarı noktalardan belirlenen rüyet hususunda tatmin edici
bilgi vermez. Yaklaşma ve iniş esnasında, pilot için ?Meyil Rüyeti? (Slant
Visibility) önem arz eder. 30 metre yükseklikte, havadan yere doğru görüş
mesafesi (meyil rüyeti), yer seviyesindeki yatay görüş mesafesinden çok fazla
olabilir. Eğer alçak bulutlar mevcutsa, bu bulutlar nedeniyle meyil rüyeti,
yerdeki meteorolojik rüyetten daha az olabilir. Bu nedenle, bu iki
değerlendirmenin (meteorolojik rüyet ve meyil rüyeti) tamamen birbirinden farklı
olduğu dikkate alınmalıdır. (Şekil : 3)

**Örnekteki 3km-7km verisi hoş olmuş, 5km limit olup,3 ten 7 e çıktıysa speci raporu düzenlenir ve o andan itibaren o geçerli olur.Bu durumda Met ofistekilerin uyuduğu kabul edilerek,rahatsız etmemek en doğru davranıştır.LOL