Türkiye Sanal Havacılık Forumu

VFR Meydan Turu Pozisyon Raporlamaları

Offline SERDAR ÖZDEN

  • Pilot
  • *

  • IVAO ID: 522050

    • Posts: 69
Merhaba arkadaşlar, VFR şartlarda atılan meydan turlarında bildiğiniz üzere raporlamalar yapıyoruz, bu raporlamalar ATC ünitesinin trafikleri gerçek zamanlı takip edebilmesi ve güvenli bir ayırım sağlayabilmesi için hayati öneme sahip.

Kendim daha önce girdiğim PP sınavında ve yakın zamanda girdiğim ADC sınavında da bu hususta şahit olduğum yanlış uygulamalardan dolayı sizleri bu konuda bilgilendirmem gerektiğini düşündüm, PP sınavında yapmış olduğumuz debrifinde bütün bacakları neden raporlamadığım konusunda tenkit aldığımda buradaki kuralların gerçek hayattakinden farklı olduğunu ve buna uymamız gerektiği cevabını almıştım ama IVAO dokümanların da yaptığım incelemeler sonucunda IVAO ve ICAO kurallarında herhangi bir farklı uygulama olmadığını tespit ettim.

Gelelim konuya,

Meydan turunda 5 bacağımız var malum, bunlar kalkış/ tırmanış bacağı, yan bacak, rüzgar altı, esas bacak ve son yaklaşma. Bu bacaklardan bizlerde ICAO kurallarına göre rüzgar altında ve son yaklaşma da raporlama yapmaktan yükümlüyüz, esas bacak raporlaması ise gerektiğinde yapılır şeklinde belirtiliyor.

IVAO da yapılan yanlış uygulama ise her bacakta raporlama yapılamaya çalışılması ya da her bir sonraki bacağa dönmeden önce klerans istenmesi, örneğin “TC-MMS on upwind leg ready for cross wind” gibi.

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki meydan turunda bir sonraki bacağa dönmeden önce klerans talep edilmez(ATC tarafından talep edilirse esas bacak hariç), kalkıştan sonra 500ft/1000fit tamamlamaya mütekip ve flaplar toplandıktan sonra yan bacağa dönüş yapılır, müteakip bacaklarda ise pisti sağ arka 45 derecenizde döndüğünüzde bir sonraki bacağa otomatik olarak dönüş yaparsınız. Sadece rüzgar altında olduğunuz zaman bunu kuleye bildirirsiniz ve son yaklaşmada inmek veya touch and go yapmak istediğinizi anons eder ve sadece bu noktada iniş için klerans beklersiniz.

Peki her bacağın rapor edilmesi ne gibi problemlere yol açabilir? Örneğin bir meydan turunda aynı anda 4-5 uçak meydan turunu kullanıyor olabilir, bu durumda her uçağın bir sonraki bacağa dönmek için klerans istediğini ya da her uçağın her bacağı rapor ettiğini hayal edin, bu durum ATC ünitesinin iş yükünü arttırmaktan başka bir işe yaramaz, üstüne üstlük son yaklaşmada iniş kleransı bekleyen trafiğin ya da kalkış kleransı bekleyen trafiğin bu kleransı zamanında alamaması sonucu riskli durumlara yol açabilir. Ayrıca meydan turunda VFR şartlarda uçan trafikler kendi ayırımlarını görerek yapmaktan sorumludurlar, emniyet için olduğunu düşünerek her bacağı rapor etseler dahi bunun kimseye bir faydası yoktur.

Gerçek hayatta uygulamanın bu şekilde olmasının sebebi budur, bizlerde burada gerçeğe olabildiğince yakın bir uçuş yapmaya çalıştığımız için bu şekilde uygulamaya çalışmamızın daha doğru olacağını düşünüyorum. Ayrıca hobimizden öte gerçeğe daha yakın yaptığımız her uygulama sayesinde, burada ki tecrübelerini ileride gerçek hayattaki uçuşlarına aktarmak isteyen genç arkadaşlarımızın yanlış alışkanlıklarının oluşmasının da önüne geçileceğini unutmamak gerekir.

Şimdi gerçek hayattaki uygulamaları kendi tecrübelerimden yola çıkarak örneklemeler yapacağım;

1-   Türkiye;

PILOT: Engiz Kule, TC-MMS 01 Psiti kalkışa hazır,
ATC: TMS, Engiz Kule 01 Pisti kalkışa serbestsiniz rüzgar sakin
PILOT: Engiz Kule, TMS 01 Psiti kalkışta

PILOT: Engiz Kule, TMS rüzgaraltı (rüzgaraltı ortaları)
ATC: TMS, Engiz Kule anlaşıldı son yaklaşmayı ikaz edin
PILOT: Engiz Kule, TMS son yaklaşma ikaz

PILOT: Engiz Kule, TMS 01 son yaklaşma touch and Go/Tam iniş
ATC: TMS, Engiz Kule 01 touch and Go/Tam iniş serbest rüzgar sakin
PILOT: Engiz Kule, TMS 01 touch and Go/Tam iniş serbest

2-   Macaristan

PILOT: Szeged info, HA-NTB ready for departure RW35,
ATC: HTB Szeged info, line up and departure RW35, winds calm
PILOT: Szeged info, HTB lining up and take off RW35

PILOT: Szeged info, HTB ready to base (RA son 1/3 lük kısmı)
ATC: HTB, continue to base report on final
PILOT: Szeged info, HTB continue to base report on final

PILOT: Szeged info, HTB final for RW35 touch and go/full stop
ATC: HTB, cleared for touch and go/landing RW35 winds calm
PILOT: Szeged info, HTB cleared for touch and go/landing RW35

Not: Macaristana özel take off terimi yerine departure terimi, tower yerine info terimi yerel olarak uygulanmakta.

Şimdi dört tane doküman paylaşacağım.

1-   Phraseology Guide for GA pilots in Europe

https://www.atac.ca/web/images/Documents/Phraseology%20Guide%20for%20GA%20Pilot%20in%20Europe.pdf
Bu dökümanın en son safyasında Meydan turunda raporlama noktalarını görebilirsiniz,

2-   Suudi Arabistan AIP (maalesef bizim AIP de bulamadım, HQ pilots grubundan rica etmem üzerine Muhammed Al Ahmed gönderdi) Suudi Arabistan için görüleceği üzere Base Leg rapor edilmeli denilmiş, yukarıdaki dokümana göre EASA için If Required terimi kullanılıyor. Türkiye için yerel uygulama örneklerde belirttiğim gibi Rüzgar Altı ve Son yaklaşma raporlamasıdır.

https://gaca.gov.sa/gaca/AIB/2018-04-26-AIRAC/html/index-en-SA.html (Bölüm 1.1.4.1.11)

3-   Son Olarak IVAO dökümanlarını inceleyebilirsiniz.
https://www.ivao.aero/training/documentation/books/PP_ADC_VFR_Phraseology.pdf (Bölüm 4.3)
https://www.ivao.aero/training/documentation/books/PP_ADC_Traffic_Pattern_Description.pdf
https://ivaotr.org/downloads/documents/pilot-atc/PP_ADC_Traffic_Pattern_Description.pdf

Sonuç olarak gerçek hayatta uygulama;

Kontrolörler için: Rüzgaraltı ve son yaklaşma raporlamalarını bekler esas bacak raporlaması ister ise bunu ayrıca belirtir, esas bacak için ayrıca talep etmediyse sadece iniş veya touch and go için klareans verir.

Pilotlar için: Esas bacak için ayrıca belirtilmediyse bir sonraki bacağa dönmek için klerans beklemez,  raporlamaları sadece rüzgar altında ve son yaklaşmada yapar.

Bu uygulamanın divizyonumuzda standart uygulama olarak kullanılması hususun değerlendirilmesinin de bizler için daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Herkese keyifli uçuşlar dilerim.
Serdar Ozden
Real CPL(H+A) Holder
IVAO HQ Pilot
IVAO Training Document Advisor 4
Turkey Training Assistant Coordinator


Offline ARCA ERDIK

  • Private Pilot
  • *

  • IVAO ID: 518614

  • Discord ID: #3903

    • Posts: 125
    • Istanbul Virtual Airlines
O kadar güzel bir gönderi olmuş ki elinize sağlık.Aynısı benim başıma geldi İzmir'de ADC sınavında.

ADC sınavına girmeden Avrupa'da Pilotaj Eğitimini tamamlamak üzere olan bir kaç kişi ile meydan turu ,vfr iniş kalkışı çalışma fırsatım oldu Serdar Hocam ve dedikleriniz aynen doğru çıktı bende yanlış biliyormuşum ondan öncesinde beni bilgilendirdiler.

Ancak sınavda ben bunu uyguladığımda ise söylediğim şeyin vurgulanarak bana geri döndüğünü gördüm tüm trafikler tarafından.Çünkü bu konuda sınav olduğundan mı yoksa IVAO TR'de muhaberatın güçlü olunması amaçlandığı için mi böyle bilmiyorum.

Bende mecburen her legi raporlatmaya ve clearance vermeyi devam ettim sınav esnasında.Hatırladığım kadarıyla yanlışım varsa Eğitim Departman Sorumlularımız düzeltir.ADC Eğitiminde'de meydan turunu her leg raporlama şeklinde yapılması söylenmişti.

Burda bu konu bir açıklığa kavuşursa çok iyi olur hem ADC sınavına girecek kişiler sıkıntı çekmez yoğun trafik sebebiyle.Hem de normal zamanda meydan turlarını gerçeğe yakın bir şekilde gerçeleştirme şansımız olur.

Konu için teşekkürler tekrardan.
İyi Uçuşlar,İyi Görevler.

Istanbul Virtual Airlines - The future is in the skies...

www.istanbulva.net


Offline ALP YENI

  • Captain
  • *
  • Herkes uçmayı sever ama siz abartın.

  • IVAO ID: 355715

    • Posts: 1450
Merhaba Serdar hocam,

Yararlı bilgileriniz için teşekkürler. VFR Circuit Operasyonundaki önemli detaylara ışık tutmuşsunuz.

Elbette "Crosswind" ve "Base Leg" raporlamaları, "gerekli olmayan durumlarda" rapor edilmez, zira bu iki bacak kısadır ve takibinde bacak değişimi yapılacağından frekansta kirlilik yaratmaktadır. Ancak altı çizilmelidir ki, LTBA gibi büyük bir meydanda, özellike trafik yönetiminin çok önemli olduğu bir sınav ortamında, üstelik dediğiniz gibi 3-4 trafik aynı yönde pattern attığı bir senaryoda, kişisel olarak bu raporlamaların gerekli olduğuna inanıyorum. Üstelik, bir pilot kalkıştan önce crosswind ve downwind ayaklarının müsaitliği ve güvenliği konusunda tam olarak emin olması pek muhtemel olmayabilir, yanılıyor muyum? Bu nedenle kuleden hava trafik bilgi hizmetine ihtiyaç duymaktayız. Bu senaryoda, ATC'nin vermesi gereken kalkış talimatı:
"VPNNG, line-up runway 3 6, cleared for take-off winds 020° 6KT, report right hand downwind runway 3 6”. şeklinde olmalıdır. Kısaca her halükarda, ATC, pilotu takip eden bacakların müsait olduğu konusunda bilgilendirip, o bacağa kadar serbest kılmalıdır.
(Bkz. https://www.ivao.aero/training/documentation/books/ADC_Circuit_Management.pdf)

1-   Phraseology Guide for GA pilots in Europe

https://www.atac.ca/web/images/Documents/Phraseology%20Guide%20for%20GA%20Pilot%20in%20Europe.pdf
Bu dökümanın en son safyasında Meydan turunda raporlama noktalarını görebilirsiniz,

Üstelik paylaştığınız dokümanlarda da görünen o ki rapor edilmeyen tek bacak "Crosswind" bacağı. Tek bir veya iki bacağın rapor edilmesinin ATC frekansını tepetaklak etmemesi gerektiği düşüncesindeyim. Neticede frekans ve trafiklerden sorumlu olan ATC'dir. Görev süresince trafikler üzerinde tam ve kararlı kontrol sağlamalıdır. Bu sağlandığında, bu detay problem yaratmayacaktır. Eğer bir trafik raporlama yaparken diğer bir trafiği geciktiriyorsa, basitçe "Break, Break!" komutuyla kesip, diğer trafiğe öncelik verebilir; yanlış muhaberat/yavaş konuşma veya gereksiz bilgi paylaşımı nedeniyle trafik akışını engelleyen pilotları uyarabilirsiniz. Neticede sektör ve frekans ATC'nin sorumluluğudur.

Ayrıca meydan turunda VFR şartlarda uçan trafikler kendi ayırımlarını görerek yapmaktan sorumludurlar
Bu söyleminiz üzerine bir sorum olacak. Crosswind'de uçarken, Downwind üzerindeki trafikler ile görsel temas nasıl kurabilirsiniz? Görsel temas kursanız bile nasıl iletişim halinde olacaksınız? (Elbette Flight Simulatör altyapısı üzerinden konuşuyorum. Gerçekteki durum tabii farklı olabilir.)

Meydan Kontrol servisinin buradaki görevi gayet tabii uçaklar arasındaki ayrımı, trafik bilgilendirmeleri yaparak korumaktır.


Burda bu konu bir açıklığa kavuşursa çok iyi olur hem ADC sınavına girecek kişiler sıkıntı çekmez yoğun trafik sebebiyle.

Kişisel olarak ADC sınavında sıkıntı yaratan etkenin pattern bacaklarının raporlanması olduğunu düşünmüyorum. Adayların sıkıntı yaşadığı nokta, radar ve frekans üzerinde tam ve kararlı hakimiyet kuramamaları bence. Radara ve frekansa hakim bir ATC, kolaylıkla (Örn.) "Cleared until Base" talimatı vererek, gelecek raporlamalardan kurtulabilir. Trafik yönetimi budur.
Bu hususta da, daha yüksek pozisyonlar (TWR, APP, CTR) kontrol edilmeden önce, bir süre diğer radar servislerinin frekansları dinlenilmeli ve olaylara müdahale şekil ve yöntemleri öğrenilmeli; geniş çaplı sektör yönetimi değil de, bol trafik muhaberatı yapabileceğiniz sektör pozisyonları pratik amaçlı tercih edilmelidir.

Elbette Eğitim departmanından üstadlarımız konuya gerek sınav prosedürleri, gerekse uygulanması gerekenler olarak yanıt verebilirler. Ben sadece bunca zamandır internetten öğrenen biri olarak, sınırlı bilgim ve ATC deneyimim ile bi nebze yorum yapmaya çalıştım.

Herkese keyifli kontroller!  F:)

Edit: Bir bilgi yanlışı düzeltildi. - Alp
« Last Edit: June 02, 2018, 05:23:10 by ALP YENI »
IVAO Board of Governors
IVAO General Assembly Member
IVAO Public Relations Advisor
IVAO Turkey Webmaster

International Virtual Aviation Organisation
ASUS N552VW-i7 6700HQ-GeForce GTX960M-16GB-128GB


Offline ARCA ERDIK

  • Private Pilot
  • *

  • IVAO ID: 518614

  • Discord ID: #3903

    • Posts: 125
    • Istanbul Virtual Airlines
Alp Hocam,
Dediğiniz doğru sınavda yönetim önemli zaten trafik azsa vs. sıkıntı teşkil etmiyor ama gerçekte olan bir şeyi ben kendi adıma hatırlıyorum trafiklere ''cleared until base'' dememe rağmen hala requesting crosswind ,requesting downwind devam etmişti haliyle sonra sınavda olunduğu için mecburen uyuluyor.

Mesela bir diğer örnek İzmir'de 34L/16R  pisti içinde aynı şekilde gerçek hayatta runway kleransı verilmiyor benim bildiğim çünkü runway olarak kullanılmamakta ama İzmir için Ivao'da kalıplaşmış artık sınavda da mecburen uygulamak zorunda kaldım trafikten gelen istek doğrultusunda.Bu konuyu bir çok kişiye sordum Ivao için herkesten farklı cevap aldım.

Bu sıkıntı olduğundan değil zaten ama neden gerçekte bile böyle değilken sınavdaki bu ısrar devam ediyor :) .Eğer sınavda stress ölçme ve gözetmene trafik yönetimini daha iyi gözlemleme şansı veriyorsa onda hiç sıkıntı yok.

Teşekkürler geri dönüş için,
İyi Uçuşlar,  F:)
İyi Görevler.
« Last Edit: June 02, 2018, 02:35:41 by ARCA ERDIK »

Istanbul Virtual Airlines - The future is in the skies...

www.istanbulva.net


Offline GUNER ERCAN

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 205862

    • Posts: 2947
Serdar bey, vermis oldugunuz dogru ve faydali bilgiler icin tesekkür ederiz. Fakat PP rütbe sinavinda, prosedür geregi bu tip uygulamalar "sadece sinav esnasinda" gözetmen tarafindan istenmekte yada yaptirilmakta ve bunlari yapmamizin da nedenleri var.
Briefinglerde elimizden geldigince "gercek" ve "sanal" arasindaki farkliliklari sinava giren arkadasimizin yanlis bilgilendirilmemesi adina kendisine zaten acikliyoruz. Tesekkür ederiz.
« Last Edit: June 02, 2018, 03:05:26 by GUNER ERCAN »

Güner Ercan


Turkey Division Director
IVAO Executive Assistant
IVAO Membership Advisor
IVAO Supervisor
International Virtual Aviation Organisation


Offline GUNER ERCAN

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 205862

    • Posts: 2947

Mesela bir diğer örnek İzmir'de 34L/16R  pisti içinde aynı şekilde gerçek hayatta runway kleransı verilmiyor benim bildiğim çünkü runway olarak kullanılmamakta ama İzmir için Ivao'da kalıplaşmış artık sınavda da mecburen uygulamak zorunda kaldım trafikten gelen istek doğrultusunda.Bu konuyu bir çok kişiye sordum Ivao için herkesten farklı cevap aldım.

Bu sıkıntı olduğundan değil zaten ama neden gerçekte bile böyle değilken sınavdaki bu ısrar devam ediyor :) .Eğer sınavda stress ölçme ve gözetmene trafik yönetimini daha iyi gözlemleme şansı veriyorsa onda hiç sıkıntı yok.

Teşekkürler geri dönüş için,
İyi Uçuşlar,  F:)
İyi Görevler.

IVAO`da da ister sinavda olsun isterse diger zamanlarda olsun, LTBJ`de 16R / 34L pistlerinin taksi yolu olarak kullanilmasindan dolayi giris kleransi kullanilmamaktadir, gerekmemektedir !

Güner Ercan


Turkey Division Director
IVAO Executive Assistant
IVAO Membership Advisor
IVAO Supervisor
International Virtual Aviation Organisation


Offline ARCA ERDIK

  • Private Pilot
  • *

  • IVAO ID: 518614

  • Discord ID: #3903

    • Posts: 125
    • Istanbul Virtual Airlines
Teşekkürler bilgi için Güner abi.Bundan sonra böyle uygulamaya ve zaten her sektörde bilgilendirdiğim gibi aynısını söylemeye devam edicem !

İyi Akşamlar.

Istanbul Virtual Airlines - The future is in the skies...

www.istanbulva.net


Offline SERDAR ÖZDEN

  • Pilot
  • *

  • IVAO ID: 522050

    • Posts: 69
Merhabalar Alp hocam yazdıklarımı dikkatlice okuyup değerli yorumlarınızı kattığınız için teşekkür ederim. Cevabınızda eklemiş olduğunuz doküman gerçekten çok güzel hazırlanmış ben arayıp bulamamıştım o zaman bu doküman üzerinden gidelim.

“In order to manage the VFR flights inside the aerodrome circuit, the tower controller will use the downwind leg report and final position report. The crosswind leg report and the base leg position report are facultative. They are used only when necessary. The main reason for not using them is that these legs are very short and the pilot will go to the next leg in a short period of time. There is no reason to have 2 position reports in a short period of time: it is unwanted frequency messages that increase the tower controller workload with no additional value.”

Burada benim sizlere anlatmak istediğim durum çok güzel özetlenmiş şimdi altını çizdiğim kısım üzerinde biraz daha açıklama yapayım size:

İstenmeyen telsiz göndermelerinin ek bir katkı sağlamadan kontrollerin iş yükünü arttıracağı belirtiliyor peki nasıl?

Daha önce belirttiğim gibi meydan turunda ki trafikler kendi ayırımlarını yapmaktan görerek şartlarda uçtukları için sorumludur, kule ise meydan turuna girecek olan trafikleri onlara bilgi vermekten ve iniş kleransı vermekten sorumludur, meydan turunun ahengi bu şekilde sağlanır kule meydanda ki bütün trafiklerin ayırım sorumluluğunu üstenirse o meydan da en fazla 2-3 trafik çalışabilir. Ama ben helikopter ile Güvercinlikte yaptığım uçuşlarda kulenin aynı anda 10-15 trafiği idare ettiği durumlar ile sıkça rastlaşıyorum. Bu trafiklerin hepsi her bacakta raporlama yapıp her bacakta bir sonraki bacak için klerans isterse ve kule bu trafiklerin hepsine meydan turundaki her trafik için trafik malumatı vermeye uğraşırsa sistem çöker.

Bu 10-15 trafik nasıl aynı anda uçuş yapabiliyor önce pilotun daha sonra ATC nin gözünden olaya bakmaya çalışalım:

Pilot: Bekleme noktasında kalkış kleransı bekliyor, bu esnada diğer trafiklerin dinliyor ve etrafında ne olup bittiğini anlamaya çalışıyor, meydan turunda aynı anda uçaklar ve helikopterler uçuyor hepsi aynı paterni kullanıyor uçaklar daha geniş bir patern atarken helikopterler daha dar bir patern atıyor ama aynı istikamette yaklaşıp aynı istikamette kalkıyorlar.

Kule sırası geldiğinde pilota piste giriş ve kalkış kleransı veriyor pilot kalkışını yapıyor önündeki hava aracının süratine göre süratini ayarlıyor ve aradaki mesafeyi sabit tutuyor, bu esnada RA raporlamaları yapılırken önünde kimler var öğreniyor, meydan turuna katılacak trafikler kule görüşmesi yaptığı esnada duyuyor ve kule kendisine sorduğu zaman teyit ediyor, önleme gerekli ise orbit atıyor veya hızını azaltıyor, ya da hızını arttırıyor bunları yapmaya kendi karar verirse kuleye bildiriyor, ya da bu talimatı direkt kule kendisine iletiyor.
Kendisi RA ortalarında kendi anonsunu yapıyor kule bu trafiğin esas bacağa girişini bekliyor ve diğer trafikler onun nerede olduğunu öğreniyor. Trafik son yaklaşmaya dönüş öncesi son yaklaşma hattının gözle kontrolünü yapıyor ve kuleye anonsun yapıyor kule de iniş için müsaade veriyor.

Kule: Bekleme noktasında ki trafikleri meydan turunda aralarında yeterli ayırım sağlanacak periyotlarla kaldırıyor, bu esnada rüzgar altındaki trafikleri ve meydan turuna giriş yapacak trafikleri raporlamaları sayesinde takip ediyor yukarıda açıkladığım yöntemler ile ayırımlarını sağlıyor. Son yaklaşmayı gözle takip edip uçak veya helikopter kesişme ihtimali olduğu zaman bunu onlara bildiriyor ve iniş sırasını ayarlayıp gerekirse trafikleri esas bacakta yavaşlatıyor ya da orbit attırıyor.

Bu örnekte gördüğünüz üzere yan bacak raporlamasının meydan turu işleyişinde hiçbir fonksiyonu yok, RA raporlaması meydan turuna ayrılış veya katılış yapacak trafikler için hayati öneme haiz. Meydan turuna esas bacak üzerinden katılacak bir trafiğin esas bacak raporlaması yapması gerekirken meydan turunda ki trafiğin esas bacak raporlaması yapmasının bir katkısı yok. Aynı meydan da standart ve non-standart meydan turları beraber kullanılıyorsa bu durumda esas bacak raporlaması mutlaka olmalı. Son yaklaşma raporlaması ise yine hayati öneme haiz.

Doküman üzerin de her ne kadar meydan turunda yanı anda iki trafik varken kulenin bunlar hakkında birbirine sürekli pozisyon bilgisi vermesinin pratikte bir anlamı yoktur. Meydan turunda ki trafikler birbirlerini telsiz göndermelerinden takip ederler, ancak araya yeni biri gelecekse yani meydan turuna yeni biri katılacaksa kula etkilenen trafiğe diğer trafik hakkına pozisyon bilgisi verir ki bu sayede turdaki herkesin haberi olur etkilenecek trafikte gerekli önlemeyi yapar.

Şimdi sizden alıntılar yaparak onlara cevap vereceğim:

“Elbette "Crosswind" ve "Base Leg" raporlamaları, "gerekli olmayan durumlarda" rapor edilmez”

IVAO dökümanında bu ibarenin olması terik olarak çok doğru değil, vermiş olduğum gerçek havacılıkta kullanılan dökümanlar da Cross Wind Raporlaması ile ilgili herhangi bir ibare yoktur, vermiş olduğum örneklerde de görüleceği gibi cross wind raporlamasının hiçbir fonksiyonu yoktur. O yüzden sadece base leg gerekli olmayan durumlar da rapor edilmez demek daha doğru olacaktır.

“Ancak altı çizilmelidir ki, LTBA gibi büyük bir meydanda, özellike trafik yönetiminin çok önemli olduğu bir sınav ortamında, üstelik dediğiniz gibi 3-4 trafik aynı yönde pattern attığı bir senaryoda, kişisel olarak bu raporlamaların gerekli olduğuna inanıyorum.”

Tam aksine bende gereksiz telsiz yoğunluğu yaratacağından bu raporlamaların ATC nin dikkatini dağıtarak yerdeki trafiklerin daha fazla beklemesine, kritik bir durum esnasında müdahalenin gecikmesine veya aksamasın neden olacağı aşikardır. Zaten AIP ye bakarsanız LTBA da eğitim maksatlı uçuşlar tamamen yasaklanmıştır, mevcut uygulamanın bile telsiz yoğunluğu yaratıp emniyeti ihlal edeceği öngörülmüştür.

“ Üstelik, bir pilot kalkıştan önce crosswind ve downwind ayaklarının müsaitliği ve güvenliği konusunda tam olarak emin olması pek muhtemel olmayabilir, yanılıyor muyum? “

Meydan turunda cross wind veya down wind de bulunan bir trafiğin kalkıştaki bir trafiği etkilemesi muhtemel değildir, etkilemesine neden olacak bir durumda zaten o trafik kuleye durumu bildireceği için kalkıştaki trafik diğer trafiğin varlığından haberdar olur.

“Kısaca her halükarda, ATC, pilotu takip eden bacakların müsait olduğu konusunda bilgilendirip, o bacağa kadar serbest kılmalıdır. “

Meydan turunda bir trafiği belli bir bacağa kadar serbest kılmazsınız meydan turuna serbest kılarsınız, pilot meydan turunun prensiplerine uymalıdır meydan turu bu sebeple diğer uygulamalar ile bir tutmayın.

“Üstelik paylaştığınız dokümanlarda da görünen o ki rapor edilmeyen tek bacak "Crosswind" bacağı. Tek bir veya iki bacağın rapor edilmesinin ATC frekansını tepetaklak etmemesi gerektiği düşüncesindeyim. Neticede frekans ve trafiklerden sorumlu olan ATC'dir. Görev süresince trafikler üzerinde tam ve kararlı kontrol sağlamalıdır. Bu sağlandığında, bu detay problem yaratmayacaktır. Eğer bir trafik raporlama yaparken diğer bir trafiği geciktiriyorsa, basitçe "Break, Break!" komutuyla kesip, diğer trafiğe öncelik verebilir; yanlış muhaberat/yavaş konuşma veya gereksiz bilgi paylaşımı nedeniyle trafik akışını engelleyen pilotları uyarabilirsiniz. Neticede sektör ve frekans ATC'nin sorumluluğudur.”

IVAO da yapılan asıl yanlış bir sonraki bacağa dönmek için klerans beklenmesidir. Durumu daha açıklayıcı olması için örnekleme ile açıklayacağım.

Bu konuşma ilk gönderimden kopyalandı, benim olmasını gerektiği savunduğum

PILOT: Engiz Kule, TC-MMS 01 Psiti kalkışa hazır,
ATC: TMS, Engiz Kule 01 Pisti kalkışa serbestsiniz rüzgar sakin
PILOT: Engiz Kule, TMS 01 Psiti kalkışta

PILOT: Engiz Kule, TMS rüzgaraltı (rüzgaraltı ortaları)
ATC: TMS, Engiz Kule anlaşıldı son yaklaşmayı ikaz edin
PILOT: Engiz Kule, TMS son yaklaşma ikaz

PILOT: Engiz Kule, TMS 01 son yaklaşma touch and Go/Tam iniş
ATC: TMS, Engiz Kule 01 touch and Go/Tam iniş serbest rüzgar sakin
PILOT: Engiz Kule, TMS 01 touch and Go/Tam iniş serbest

Bu konuşma IVAO da olan

PILOT: Yeşilöy Tower, TC-MMS 05 ready to take off
ATC: TMS, Yeşilköy Kule RW05 cleared for take off winds calm
PILOT: Engiz Kule, TMS RW05 cleared for take off

PILOT: Yeşilöy Tower, TC-MMS 05 airborne
ATC: TMS, Yeşilköy Kule roger

PILOT: Yeşilöy Tower, TC-MMS 05 on upwind ready to cross wind
ATC: TMS, Yeşilköy Kule continue cross wind
PILOT: Yeşilöy Tower, TC-MMS 05 continue cross wind

PILOT: Yeşilöy Tower, TC-MMS 05 on downwind ready to base leg
ATC: TMS, Yeşilköy Kule continue base leg
PILOT: Yeşilöy Tower, TC-MMS 05 continue base leg

PILOT: Yeşilöy Tower, TC-MMS 05 on base leg ready to final
ATC: TMS, Yeşilköy Kule continue final
PILOT: Yeşilöy Tower, TC-MMS 05 continue final

PILOT: Yeşilöy Tower, TC-MMS 05 on final
ATC: TMS, Yeşilköy Kule cleared to land winds calm
PILOT: Yeşilöy Tower, TC-MMS 05 cleared to land

Benim size anlatmaya çalıştığım durum budur, sadece tek bir bacağın rapor edilmesi sorunu değil her bacağın klerans talep edilerek rapor edilmesidir, bu da örnekte gördüğünüz üzere konuşma miktarını iki katına çıkarmaktadır.

Gerçek hayatta bu raporlama yönteminin meydan turunda 5 trafik olduğunu varsayarsak meydan turunu tepe taklak edeceği aşikardır.

Sanalda tepetaklak etmez en fazla zaten 2 trafik oluyor meydan turunda, ama ben konu başlığını size ben iki trafiği idare edemiyorum o yüzden konuşmaları kısaltalım demek için açmadım, yaptığımız sanal havacılığı daha gerçekçi yapalım diye açtım.

“Bu söyleminiz üzerine bir sorum olacak. Crosswind'de uçarken, Downwind üzerindeki trafikler ile görsel temas nasıl kurabilirsiniz? Görsel temas kursanız bile nasıl iletişim halinde olacaksınız? “

Gece gündüz ışıklar yanıyor malum bende 4-5 milden belli oluyor, eğer yeterli gelmez ise üzerlerinde mesafe bilgisi veren label açılabiliyor. Gerçek hayatta seçmek daha zor, ama yukarıda anlattığım gibi siz cross wind bacağında iken down wind bacağındaki trafik sizi etkilemez o yüzden görsel temas kurmak zorunda değilsiniz, meydan turu için önünüzdeki trafik ile teması kaybetmeyin yeter.

“Kişisel olarak ADC sınavında sıkıntı yaratan etkenin pattern bacaklarının raporlanması olduğunu düşünmüyorum. Adayların sıkıntı yaşadığı nokta, radar ve frekans üzerinde tam ve kararlı hakimiyet kuramamaları bence.”

Dediğim gibi bu başlığı açmamın sebebi ADC sınavının zorluğu değil. Sınavlar tabiyi ki zor olmalıdır, ama yanlış uygulamalar ile zorlaştırılmamalıdır.

“Radara ve frekansa hakim bir ATC, kolaylıkla (Örn.) "Cleared until Base" talimatı vererek, gelecek raporlamalardan kurtulabilir. Trafik yönetimi budur.”

“Cleared until base” talimatı yanlış bir talimat olur, dediğim gibi meydan turunda herhangi bir bacağa kadar serbest kılmazsınız meydan turuna serbest kılarsınız, doğru tabir “report on base” olmalıdır.

Peki bende o zaman size şu soruyu sorayım, yanlış bir uygulamayı yanlış olduğunu bile bile uygulayıp neden geçici çözümlerle çözmeye çalışalım?
 
Sonuç olarak: Bilgilerinize hayranım sanal havacılıktaki çoğu kişi özellikle siz rütbe sahipleri inanılmaz bilgilisiniz gerçek pilotların çoğunu teoride alt üst edersiniz, ama IVAO uçuşlarında her şey gerçeğe inanılmaz birebir uygulanırken bu uygulama sürekli benim kulağımı tırmalıyor o yüzden sizlere bir katkım olsun istiyorum. Gerçek uygulama prosedürlerine alışkın olduğum için bu uygulamanın beni zorladığı doğrudur, ama ben 3-5 pratikle bu sorunu çözerim, önemli olan o değil önemli olan burada ileride gerçek hayatta pilotluk yapacak arkadaşlarımız doğru yetiştirmemiz, önemli olan gerçek bir pilotun IVAO frekansını dinlediği zaman vay anasını helal olsun dedirte bilmemizdir.
Serdar Ozden
Real CPL(H+A) Holder
IVAO HQ Pilot
IVAO Training Document Advisor 4
Turkey Training Assistant Coordinator