Türkiye Sanal Havacılık Forumu

Kapadokya Balon uçuşumdan görüntüler

Offline HAYRI LEVI

  • Captain
  • *

  • IVAO ID: 177513

    • Posts: 1735
10.12.2011 tarihinde, -9C de ve karla kaplı manzaraların olduğu sıcak hava balonu uçuşumdan bazı görüntüleri aşağıdaki linkte .rar dosyası olarak, Sizlerle paylaşmak istedim.

 


Otelden sabah 05:20 de 4x4 pickup'la alınarak buzlanmış köy yollarından ilerleyerek 30dk.da Çavuşin mevkiindeki bir kalkış alanına vardım. Sultan Balon şirketinin yer ekibi balonu hazırlamaya 2 adet dizel motorlu pervane ile balonun içine soğuk hava üfleyerek başladılar. Akabinde, resimlerde de görüldüğü şekilde sıcak hava üflenerek balon şişirildi ve yerde yan duran sepet doğruldu. Henüz gün hafif ışıldarken 19 yolcu ve tabi 1 pilot sepete tıkış tıkış doluştu. 

 

Sepet sağ ve sol olmak üzere 4 bölümden oluşmakta ve herbir bölüme sıkışık nizam 5 er kişi alabilmektedir. Ortadaki geniş bölümde ise pilot 4 adet çok büyük Propan dolu ve 30 Bar basınçlı tüpün arasında balonu kumanda edebilmektedir. Sıcak hava üfleyen ve her biri ayrı tüplere bağlı ve ayrı ayrı kumandalı 4 adet ateş püskürtme mekanizması bulunmaktadır. Pilotun verdiği bilgiye göre balonun içindeki ısı 100 derece C ile max 124 derece C olabilmektedir. Balon özel bir malzemeden yapıldığından bu ısıyı rahatlıkla kaldırabilmektedir.

 

Balonun en tepesinde, pilot tarafından bir halat aracılığıyla açıp kapatılabilen bir klapa ve yine aynı şekilde balonun sağ ve sol tarafında bulunan ve açılıp kapatılabilen yan klapalar bulunmakta ve balona kısmi yön verilebilmekte, gerektiğinde üst klapadan hava boşaltılarak alçalması sağlanmaktadır. Balon, tamamen hava akımlarına ve rüzgara göre yönlenmektedir. Kalkış noktasına hiçbir zaman inememektedir. Benim uçuşta, kalkış noktası ile iniş nokltası arasında 14km ara oldu. Yer ekibi ve sepeti çeken traktörler ile 4x4 araçlar, pilotun PMR (serbest kullanımlı) telsizle yer ekibine bildirdiği yere doğru yol almakta ve balonu olası inş noktasında karşılamaktadırlar. Balon genelde uygun bulduğu bir düzlüğe iniş yapmaka ancak ineceği yer asla  önceden kestirilememektedir. Bizim balon da tam inişe yaklaştığı sırada, ani çıkan rüzgarla iniş noktasına yakın bir yamaca sert bir şekilde vurarak yamaca yapışmış ve bir metre kadar da aşağıya kaymıştır. Yamaç sepetin sürüklenmesine engel olmuş ve yetişen yer ekibine halatlar atılarak bir yandan Traktörün çektiği römorka diğer yandan da 4x4 araçlara bağlanarak, birkaç kilşilik yer ekibinin yardımıyla traktörün arkasındaki römorka yolcularıyla birlikte oturtulmuştur.

 

Traktör daha sonra sepetin içindeki yolcuları kısmen şişik balonla birlikte ana yola kadar ve bizi otele geri götürecek minibüse kadar çekmiştir. Bu arada Balon firması her yolcuya özel bir uçuş sertifikası vermiş ve yolculara yiyecek içecek ikramında bulunmuştur. Maceralı ve bir o kadar heyecanlı bir uçuşun da böylece sonuna gelinmiştir.

 

Merak edener için 1 saatik balon uçuşu otelden transferler dahil 150€uro dur. Ancak ben tur şirketi için uçuşu ve tura katılan Hollandalı turistleri fotoğraflamak için uçuşa katıldığımdan bu bedelin yarısı kadar ödedim. Herkese de balon uçuşunu tavsiye ederim.

 

Bir not daha pilotlar PMR telsizlerin dışında Hava Bandı El Telsizini de sürekli açık tutmakta ve mecbur kalır da hava akımını yakalamak için belli bir irtifanın üzerine çıkmaları durumunda Kayseri kule ile temasa geçmek mecburiyetindeler.

 

 

 

 
HAYRI LEVI2011-12-13 04:32:59
[FLASH WIDTH=551 HEIGHT=104]http://www.kthyva.net/banner/kyv027.swf[/FLASH]